Recension av Hamax Avenida som barnvagn

Recensionen innehåller reklam för Hamax samt annonslänkar

Hamax är den tredje cykelvagnen från Hamax som jag har fått äran att recensera. Prismässigt placerar den sig mitt emellan Hamax Traveller och Hamax Outback, och det är även där jag skulle placera den funktionsmässigt! Till skillnad från de övriga recensionerna jag skrivit kommer jag inte recensera Avenida som cykelvagn eftersom jag helt enkelt inte haft möjlighet att använda den så – jag väljer därför att lägga fokus på det jag kan – hur den är som barnvagn!

Hamax Avenida är en cykelvagn med plats för två barn. Avenida One är med plats för ett barn. Dock bör tilläggas att man absolut kan rulla vanliga Avenida med ett barn också, och få mer plats för packning!

Kupé

Sittdelen /kupén i Hamax Avenida är en rymlig och ombonad sådan. Selen är enkel att justera i både längd och höjd och har vadderade selskydd som gör att selen inte skär in i halsen på barnet. Ryggstödet går ej att luta men är i grunden lite tillbakalutat så att barn kan sitta bekvämt under en tur (och till och med slumra till). Till vagnen ingår en liten sittdyna som är lätt att montera av om den skulle behöva tvättas. Ryggstödet är till del i nättyg vilket gör att det inte blir varmt och svettigt för barnen.

Precis som på de andra Hamax vagnarna jag testat finns en liten näficka i kupén, nere vid barnens fötter, där de kan stoppa småsaker som solglasögon i.
Hamax Avenida har integrerat extra långt solskydd vindskydd och myggnät som enkelt tas fram eller stoppas undan efter behov. Dessa fästes undan med hjälp av stroppar med tryckknappar.

Hamax Avenida kan användas som barnvagn från det att barnet kan sitta, eller ännu tidigare om jag köper till babyinsatsen som säljs separat. Det rekommenderas att cykla med barnet först runt ca 8 månader. Enligt Hamax fungerar Avenida upp till 117 cm. Jack är 118 cm och har en bit kvar på höjden, men med cykelhjälm som tar ytterligare plats så bedömer jag att den kommer att fungera upp till ca 120 – 125 cm.

Chassi

Handtaget, som är klätt i skumgummi, kan vinklas steglöst i flera olika lägen och är därmed lätt att ställa in efter föraren. Man låser helt enkelt upp den ljusgrå spärren nere vid handtagets fäste, stället det i det läge man vill ha det i och låser sedan genom att vrida spärren mot sig.
Bakhjulen är rejäla lufthjul som klickas av och på enkelt med hjälp av den stora grå knappen mitt på hjulet. Framhjulet är ett plasthjul som även det är lätt att klicka av och på.
Varukorgen/packutrymmet är gediget och där får lätt plats allt man behöver ha med sig under en utflyktsdag. Luckan som sitter för utrymmet öppnas och stängs med kardborre.
Avenida har reflexer runt om på chassit samt på hjulen.

Såhär byter man från promenadhjul till cykelarm

Hopfällning

Hamax Avenida är lätt att fälla för att bli plattare men blir såklart fortfarande stor hopfälld eftersom den inte blir mindre varken på bredden eller på djupet (endast höjden). För att fälla lossar man de grå spärrarna som man ser när man öppnat luckan för att nå packutrymmet. Sedan trycker man handtaget framåt inåt och vagnen viker ihop sig.

För att jag sak få plats med den i min kombi (Peugeot 308 SW) så får jag ta av hjulen och lasta dem i kupén. Att ta av hjulen är enkelt så det är i sig inget problem, men inget man vill göra varje dag.

Körkänsla

Att köra Hamax Avenida tycker jag är helt fantastiskt. Hamax som är specialister på cykelvagnar kan verkligen det här med körkänsla. Trots sin storlek är den både lätt att styra och att häva. Tack vare den inbyggda fjädringen rullar den dessutom mjukt. Den har ett litet framhjul så man kan inte ge sig av i terräng med den men att rulla den på gräs eller grus och hyfsat plana underlag går hur bra som helst! Jag som är 170 cm tycker att jag kan ställa in handtaget perfekt till min längd och även ta ut stegen fullt normalt.

Min upplevelse!

Det bästa med vagnen är att det är så lätt för barnen att hoppa i och ur från. Den känns så enkel att dra fram och komma iväg med. Barnen älskar att sitta i den och sitter jättebra. Från Jolie 79 cm till Jack 118 cm – vilket är ett fantastiskt bra betyg.
Älskar att vindskydd/myggnät och solskydd är integrerat så att man bara kan rulla fram det som behövs när det behövs. Vagnen är otroligt öppen och härlig (perfekt under varma dagar) men också grymt bra skyddad när man väljer att använda vindskyddet. När det blåser storm och vi ska gå bort till min syster som bor en bit bort väljer jag alltid just cykelvagnen för då behöver man inte bry sig om regnskydd som blåser av eller kalla barn. De sitter trygga och skyddade i kupén med vars en filt.

Vad är då skillnaden mot Hamax Outback och Hamax Traveller? Precis som jag skrev i inledningen så anser jag att Avenida placerar sig mellan de båda två. Traveller är den enklaste modellen som inte har ställbart handtag (mer än i två lägen) och är mycket mindre ombonad. Outback i sin tur har väldigt ombonade säten och även ett ryggstöd som går att luta (ner till ett bra viloläge) samt ställbar fjädring på båda sidor. Outback går även att använda med tillbehör som Skidkit och joggingkit.
En fördel för Avenida mot Hamax är att den är mindre bred och går därmed igenom vår ytterdörr med gammalt mått, något som Outback inte gjorde!

Är man ute efter en cykelvagn till ett riktigt bra pris, som rymmer stora barn och därmed kan användas länge och som är en fröjd att rulla även som barnvagn – så rekommenderar jag Hamax Avenida varmt!

Om du vill köpa en Avenida och samtidigt stötta mig, använd gärna nedanstående länk <3
Klicka här för Jollyroom

Mått
Maxvikt 22 kg / barn
Total maxvikt 45 kg
Vikt vagn 15 kg
Bredd vagn 78 cm

Lämna ett svar

%d