Recension av Hamax Traveller

Recensionen innehåller reklam samt annonslänkar

Traveller är en cykelvagn/promenadvagn från Hamax i ”budgetklassen”. Den har plats för två barn men fungerar även att använda till endast ett barn. Trots att det är en relativt billig vagn är den av hög kvalitet med många bra funktioner och fungerar lika bra att cykla med som att rulla som barnvagn.
Traveller är helt enkelt en riktigt bra vagn!

Kupé

Hamax traveller är en rymlig sittvagn för två barn. Ryggstödet är fast och lutar lite lätt bakåt så barnen kan sitta bekvämt även med hjälm på.
Selen är en fempunktsele som kan delas i tre separata delar. Den går enkelt att justera både i höjd och på längden och är väldigt lätt att anpassa efter den som ska åka.
Inuti kupén på vardera sida om barnen finns små nätfickor för exempelvis barnens solglasögon eller något annat smått som behöver förvaras under färden. Det utrymmet barnen har fötterna på är klätt i gummi så att det är lätt att torka av efter smutsiga skor har lämnat spår.
På båda sidor av kupén finns ”fönster” i klarplast vilket gör att barnen har bra möjligheter att se åt sidorna. Framtill finns vindskydd/ myggnät och solskydd.
Vindskydd och myggnät fästes enkelt med öljetter nertill på vagnens framsida. Solskydd fästes med karborrefästen längst sidorna på kupén. De tillbehör som ej används rullas upp och göms undan med en fästrem.


Enligt Hamax passar sätena för barn upp till 117 cm. Jack är ca 115 cm och har gott om plats kvar så jag skulle vilja påstå att den kommer att räcka långt längre än så!


Traveller är inte optimal för små barn att åka i, tack vare att sätena inte är så ombonade får små barn inte så bra stöd i sin sittställning. Dock finns där en babyinsats att köpa till sin Hamax Traveller så att man kan rulla den (som barnvagn!) från nyfödd. Babyinsatsen fästes med två stycken spännremmar och är väldigt lätt att få dit. Min uppskattning är att barn kan använda babyinlägget upp till de är ca 8 mån till 1 år. Inlägget har en maxvikt på 10 kg. Tillverkaren rekommenderar ej att man använder babyinlägget då man cyklar.

Packutrymme, hjul och broms!

Bakom sittdelarna finns ett packutrymme som öppnas och stängs med ett tyglock som sitter fast med kardborre. Det är lätt att komma åt packningen och utrymmet sväljer massor. Två välpackade ryggsäckar, en liten kylväska och en skötväska får utan problem plats.

Traveller har stora lufthjul bak som enkelt klickas av genom att man trycker på den grå knappen på mitten av hjulet, framhjulet är punkteringsfritt. Framtill, på mitten av vagnen, finns fästet för promenadhjul eller cykelarm som enkelt klickas i. Cykelarmen säkras med en sprint.

Bromsen läggs i genom att man trampar ner den stora grå pedalen, och lossas genom att man använder tåspetsen på foten och trycker in den lilla grå knappen närmst föraren.

På hjul samt på chassi finns reflexer.

Hopfällning

Traveller fälls ihop på höjden genom att man öppnar tyglocket till packutrymmet och drar i de två grå spärrarna som sitter på insidan, och trycker sedan vagnen framåt och nedåt. När Traveller är ihopfälld kan man förvara hjul samt handtag inuti kupén för att den ska bli så kompakt som möjligt vid transport.

Traveller som Barnvagn

Eftersom vi bor som vi bor, på landet med bara 70 km/h vägar runt omkring oss har jag använt Traveller allra mest som promenadvagn/transportvagn och jag älskar den som det. Eftersom mina killar är så stora är det bara att låta dem hoppa upp själv och sen drar man. Traveller skyddar dem dessutom helt perfekt mot både väder och vind (och vind är något vi har mycket av!)

Handtaget är inte justerbart i det avseendet att det går att vinkla eller förlänga. Däremot kan man sätta fast det på två olika sätt så att det antingen är vinklat uppåt eller nedåt, beroende på längden på den som kör. Handtaget går även att ta av helt. På handtaget hänger en säkerhetsrem som man kan ha runt handleden när man promenerar, den ger extra trygghet om man av någon anledning skulle tappa greppet om vagnen.

Traveller är oerhört lättkörd som just barnvagn. Rullar lätt och svänger nästan ännu lättare, även när den är lastad med 34 kg barn. Den har ingen fjädring att prata om men jag upplever inte den stötig och barnen har heller aldrig klagat. Vi rullar på grus, gräs och asfalt och jag har aldrig upplevt några problem att ta mig fram trots att framhjulet är ganska litet.

Traveller som cykelvagn

Till Traveller får man ett snabbfäste som man skruvar fast på bakhjulet på sin cykel. Detta gör man genom att skruva av den muttern som sitter mitt på hjulet, sedan trär man på fästet och skruvar tillbaka muttern. Cykelarmen träs sedan på fästet och låses fast med en sprint, sedan fäster man en extra säkerhetsrem mellan cykeln och armen.

Traveller är en fröjd att cykla med. Den känns väldigt stabil och rejäl. Jag har aldrig känt det som att vagnen skulle kunna välta och den har heller aldrig vobblat. Tycker heller inte den är omöjligt tung att cykla med trots att jag har en gammal mormors cykel utan växlar…

Till Traveller får man en flagga som bör användas då man cyklar. Flaggan ger andra trafikanter större chans att se en på håll och att uppskatta bredden på ens ekipage.

Detta har Hamax Outback som Hamax Traveller inte har:

  • Möjlighet att byta till jogginghjul eller skida fram
  • Lutninsbart ryggstöd
  • Ombonade säten
  • Ställbar fjädring
  • Steglöst ställbart handtag

Outback är betydligt bredare än Traveller med sina 86 cm över bakhjulen och kostar ungefär det dubbla (ca 6000-7500 kr beroende på färg och årsmodell).
Här finns recensionen av Hamax Outback

Hamax Traveller är en enklare variant av en cykelvagn. Det jag menar med enklare är att den har inte massa extra finesser eller bekvämligheter som exempelvis Hamax Outback har. Traveller är dock en vagn av hög kvalitet som levererar precis det som utlovas: En stabil och lättanvänd cykelvagn för två barn!


Jag rekommenderar Traveller om man är ute efter en lite ”billigare” cykelvagn men inte vill ge efter på kvalitet. Om man vill ha en cykelvagn man kan lita på, som fungerar lika bra att promenera med som den gör att cykla med. Om man vill ha en vagn för transport till och från förskolan, eller för att ge sig ut på äventyr i naturen.
Traveller är perfekt om man som jag har två lite äldre barn som sitter stabilt och inte behöver viloläge eller stödet som mer ombonade säten ger.

Vill du klicka hem din alldeles egna Hamax Traveller och samtidigt stötta mig? Använd gärna min länk nedan. Tack på förhand!

Handla Hamax hos Jollyroom!

Mått

Maxvikt 47 kg (22 kg /säte)
Bredd 78 cm

Ett svar till “Recension av Hamax Traveller”

Lämna ett svar

%d