Recension av Cybex Balios S Lux

Recensionen innehåller reklam / annonslänkar

Jag köpte min första Cybex Balios S kort efter att den släpptes 2018. Julian var bara några månader gammal och jag hade redan börjat tröttna på vår klumpiga syskonvagn och ville ha ett smidigare vändbart alternativ när jag var själv med honom. Det var första gången någonsin jag köpt en ny vagn och jag tyckte det var så lyxigt att packa upp den. Jag gillade den från start. Hade tidigare haft en Balios M som jag tyckte var allt för stum. Balios S däremot var riktigt mjuk och härlig att köra. Att den var vändbar i kombination med smidig fällning och att man kunde fälla den med sitsen vänd mot föraren gjorde den till en riktigt bra vagn i mina ögon och den fyllde våra behov perfekt!


Cybex Balios S Lux är uppföljaren till populära Balios S och den är precis så bra som jag minns min första Balios S, om inte bättre!

Uppdateringar

När jag först fick hem Balios S Lux så kan jag ärligt säga att jag inte direkt såg någon stor skillnad förutom att Balios S Lux har en något uppdaterad och lyxigare klädsel.
Men körkänslan skiljer destu mer. Balios S upplevde många som ranglig. Lux tycker jag känns mer stabil, som att tyngpunkten ändrats och att den därmed inte känns lika ”vinglig”. Den har även högre maxvikt, 22 kg till skillnad från Balios S som har 17 kg.
När jag tittar på gamla bilder skulle jag även påstå att suffletten är något förlängd.
Men på det stora hela är det samma grymma vagn!

Sittdel

Cybex Balios S Lux har en klassisk vändbar sittdel med nästintill plant liggläge. Ryggstödet justeras med hjälp av en vit spärr på baksidan och det finns totalt tre positioner. Utöver liggläget finns även viloläge och sittläge. Sittläget är inte något bakåtlutat.
Sittdelen är väldigt mjuk och vadderad och känns ombonad för barnet. Benstödet är helt klätt i tyg och justeras steglöst uppåt, och fälls ner igen genom att man trycker in de båda vita knapparna på sidorna. När sittdelen är vänd framåt finns ett inbyggt fotstöd i chassit för barnet att nyttja och vila sina fötter på.
Balios S Lux har Cybex klassiska sele. Den är en så kallad fempunktssele (går över fem punkter på barnet, över grenen, över båda höfterna och över axlarna) men går bara att dela i tre delar om man inte vill behöva trä ur den ur sitt fäste. Detta försvårar tyvärr att sätta i en dyna eller en åkpåse i vagnen.
Axelmuddarna sitter fast i selens spänne vid axeln så för att exempelvis sätta dit en dyna måste man även ta loss de. Till en början tyckte jag att de var svåra att få dit igen men nu har jag kommit på en lösning så att det går smidigt.
Mitt trick är att trä ur selen helt ur fästet vid axeln. Sedan trä in remmen genom ena öppningen, för att därefter stoppa in muddens lilla rem i nästa öppning och sedan slutligen trä ner axelremmen i samma öppning. Då är det lätt att få allt på plats!
Selen justeras steglöst i höjd och passar därmed bra oavsett längd på barnet.

Balios S Lux har en förlängningsbar sufflett som är lång och täcker riktigt bra. I förlängningen finns en tittlucka med lock, under locket finns meshnät som tillåter att luften cirkulerar under varma dagar. Längst fram på suffletten finns även en liten solkeps som går att vika fram vid behov.

Bygeln är swing away, d.v.s. man kan svänga undan den för att sätta i barnet. Den går även att ta av helt om man så önskar.

För att byta riktning på sittdelen trycker man in de vita knapparna på vardera sida om sitsen, lossar den och svänger runt den. Knapparna är så kallade memory knappar så det räcker man trycker in en knapp i taget för att sitsen ska lossna. Detta kan därmed göras med en hand och är oerhört smidigt. Inte alla sittdelar har denna funktion för att lossas, det är mycket vanligare när det gäller liggdel. Balios S Lux har bra liggläge och fungerar därför bra att använda tillsammans med mjuklift om man vill använda sittdelen från nyfödd.

Maxvikten på sittdelen är 22 kg och jag anser sittdelen rymlig för att vara en vändbar och relativt smidig sittvagn. Större barn sitter bäst vända framåt då de har möjlighet att vila fötterna på det inbyggda fotstödet. Men även bakåt får de plats, de får bara stå ut med att fötterna hänger och dinglar fritt.

Chassi

Balios S Lux har ett handtag med teleskopfunktion, d.v.s. det ändras på längden/höjden och kan inte vinklas. Varukorgen kanske inte ser så stor ut för blotta ögat men den är väldigt rymlig och dessutom lättåtkomlig. Den rymmer utan problem större paket eller en storhandling.

S Lux har stora tåliga gummihjul bak och hjul av EVA plast fram. EVA hjul är sådana hjul man brukar kalla för ”grusätare”. Då menar man att grus fastnar eller gör gropar i hjulet. På min första Balios S hade jag stora problem med just grus som fastnade men har inte upplevt det denna gång. Jag upplever hjulen på Balios S Lux inte alls lika känsliga och trots att jag rullar mest på grus har inga gruskorn fastnat. Framhjulen är svängbara men går att låsa.
Balios S Lux har fjädring på alla fyra hjulen och tar lätt upp stötar och ojämnheter och rullar mjukt.

Hopfällning

Balios S Lux kan fällas med sitsen på oavsett riktning. Vilket är sjukt smidigt!

När jag fäller vagnen med sitsen vänd mot mig så börjar jag med att låsa bromsen, och sedan fäller jag in varukorgen (för att göra så att sitsen inte fastnar i den sen när vagnen ska fällas upp). Sedan fäller jag sittdelen framåt mot benstödet genom att använda spärren på baksidan av sitsen. Trycker in de båda knapparna på handtaget och för sedan handtaget innåt/nedåt mot sitsen, i samma vinkel som när jag justerar det i höjd, tills chassit viker sig.
Balios S Lux har en transportspärr som automatiskt går i, ibland får man dock hjälpa den på traven. Vagnen kan förvaras stående på sina hjul.

På undersidan finns ett bärhandtag så man lätt kan plocka upp vagnen och lasta in den i bilen eller flytta på den.

När jag precis fick hem vagnen så fastnade suffletten när jag skulle fälla upp den om jag hade fällt den med sitsen vänd mot mig. Detta var oerhört störigt och jag hittade ingen bra lösning. Nu är dock problemet borta. Vet inte riktigt hur jag ska förklara det men det verkar helt enkelt som att den behövde användas lite för att det skulle försvinna.

Körkänsla

Cybex Balios S Lux är otroligt lättkörd. Den är lätt att svänga och häva, manövreras enkelt med en hand. Den är absolut bäst på plana ytor men fungerar även på gräs och grus. I lättare terräng, där det finns små hinder på vägen har framhjulen en tendens att ställa sig på tvären och man får känslan av att de viker sig. På sådant underlag rekommenderar jag att man låser framhjulen.

Balios S Lux har fjädring på alla fyra hjul och bra och tåliga hjul som tar upp stötar och gör att den rullar mjukt.

Min upplevelse

Jag kan som jag skrev inte säga att det är stora förändringar på Balios S i jämförelse mot Balios S Lux, men de uppdateringar som gjorts gör ändå stor skillnad.
Jag gillar Balios S Lux! Uppskattar att den är smidig men att den ändå är en ”rejäl vagn”. Den högre maxvikten gör att även större barn kan åka och att den har blivit mer stabil gör att den känns säkrare att rulla. Gillar även att framhjulen inte är lika känsliga mot att ta upp grus!
Den får stora plus i kanten för att den går att fälla med sitsen vänd mot föraren, för den grymma fjädringen, för sin rymliga varukorg och sin långa och täckande sufflett!
S Lux fungerar absolut som ”enda vagn”, men är även ett riktigt bra alternativ om man har en stor och otymplig duovagn och vill ha ett smidigare alternativ till bilen eller resorna.

Nackdelarna jag och andra kan uppleva med vagnen är att som jag skrivit om innan, avsaknaden av en kant på benstödet (fotstödet) samt att framhjulen är känsliga för små hinder.
Mina barn har inga problem med att sitta och dingla med benen. Men avsaknaden av kanten på benstödet kan bli ett problem för vissa barn när de blivit lite större och fortfarande vill sitta bakåt. Framåtvända är det inget problem då där finns inbyggt fotstöd i chassit. Gällande framhjulen så är Balios S Lux helt enkelt ingen vagn man ska ge sig ut i kuperad terräng med. Och skulle man hamna i en sådan situation så avhjälps problemet genom att man låser hjulen.

Är du sugen på att köpa en Cybex Balios S Lux och samtidigt stötta mig?
Tryck då på länken nedan. Det gör ingen skillnad för dig, men gör stor skillnad för mig! TACK för att du väljer att stötta mig och mitt konto.

Köp Cybex Balios S Lux hos BabyV

Mått

Maxvikt 22 kg
Vikt 11,7 kg
Bredd 60,5 cm
Sittdel djup 25 cm
Sittdel bredd 29 cm
Ryggstöd höjd 55 cm
Ryggstöd bredd 32 cm
Benstöd 20 cm
Till inbyggt fotstöd 27 cm
Handtag 100 – 109 cm
Hopfälld: 77 x 60,5 x 35 cm

.

Publicerad av BarnvagnsGalen

Josefine! Trebarnsmamma och barnvagnsnörd. Här hittar du barnvagnsinspo, recensioner och fyndtips!

6 reaktioner till “Recension av Cybex Balios S Lux

 1. Bra recension, jag håller helt med i allt som du har skrivit och vad jag kan komma på så har du inte missat nånting.
  Men alltså bältet, blir galen på det! Önskar man kunde sära på höft/axel- delen.

 2. Jag beställde hem min river blue förra veckan efter att sett den inne hos dig.
  Vilken vagn alltså!! Sonen har ogillat att åka vagn hela sommaren pga vi ej haft en vagn som han passat i men nu så gillar han det igen tack vare vagnen hoppas vi 😊

  Superbra tips det där med att vika in varukorgen när man har sitsen emot dig, dessvärre så fastnar våran ändå i korgen men kanske jag som slarvar..

  Tycker den tar perfekt plats i bilen alltså 👏🏻

  Tack för du ännu en gång gett bra recensioner ♡

 3. Upplever du att chassit är tungt? Vi har en begagnad nxt90 och funderar på att skaffa en bilvagn då nxt är så tung.. har hittat en begagnad cybex nämligen!

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: