Recension av Maxi Cosi Leona

Inlägget innehåller reklam och annonslänkar för BabyV / Maxi Cosi!

Jag fick upp ögonen för Leona när BabyV visade upp vagnen på sin Instagram. Efter att en av mina favoritvagnar utgått kändes Leona som en möjlig tronföljare! En vagn som är liten, smidig och vändbar, är ett måste för mig att ha och redan där var jag såld. Men Leona är till och med mer än jag vågat hoppas på!

Sittdel

Leona är en vagn med en klassisk sittdel som är vändbar. För att vända sittdelen trycker man in de grå knapparna på vardera sidor om sittdelen, lyfter upp den och svänger den runt. Knapparna är inte så kallade memoryknappar, man behöver därmed två händer till manövern.

Bygeln är klädd i konstläder och kan öppnas upp för att sätta i barnet. Det gör man med hjälp av en svart knapp på utsidan av fästet till bygeln.
Suffletten har en öppningsbar panel för ventilation som öppnas/stängd med tysta magneter. Suffletten är förlängningsbar men är även i sitt förlängda läge för kort för att täcka barnet ordentligt i liggläge.

Ryggstödet är så fantastiskt att det växer med barnet. Det har tre lägen i höjd och för att förlänga det drar man rakt upp i den svarta flärpen uppe vid suffletten. Selen är ej ställbar i höjd men den följer med ryggstödet och anpassas därmed automatiskt till storleken på barnet. Ryggstödet har tre lutningslägen som regleras med en spärr som sitter på baksidan av ryggstödet. Bra sittläge, viloläge samt liggläge.

Selen är en fempunktssele som endast kan delas i tre delar. Delarna har inbyggda magneter som gör att de är väldigt enkla att klicka i varandra. Selen går att trä ur för att sätta i åkpåse/dyna. Detta gör man genom att trä ur den nedre delen av selen från baksidan av ryggstödets nedre del. Selen har mjuka selskydd som sitter fast och därmed inte riskerar att trilla av (bra detalj för att slippa irritationsmomentet av att de följer med barnet när man tar ur det). Leona har ställbart benstöd och inbyggt fotstöd i chassit när sittdelen är vänd framåt.
Bak på ryggstödet finns en ficka att förvara småsaker i.

Leona är otroligt rymlig när ryggstödet är i sitt längsta läge och sittdelen är vänd framåt. Min sexåring(!) som just nu mäter 117 lång har gott om plats under suffletten och även stöd för hela bakhuvudet när han sitter tillbakalutad. Han har till och med plats att växa på. Det är nästintill unikt för denna typ av vagn!

Chassi

Leona har ett handtag som är klätt i konstläder och som matchar bygeln. Det är fast och går alltså ej att förlänga eller att vinkla. Fotbromsen sitter mitt på bakstaget och är enkel att använda. Man trycker ner närmst föraren för att bromsa, och trycker ner längst fram på bromspedalen för att lossa. Varukorgen är väldigt lättåtkomlig och av en bra storlek med tanke på storleken på vagnen. Med sittdelen vänd mot sig får man lätt in en skötväska modell stor i varukorgen om man trycker in den framifrån.

Hjulen är punkteringsfria och rejäla eftersom de är gjorda av gummi. De tar ej upp grus. Framhjulen är svängbara och går ej att låsa. Det är dämpning på alla fyra hjulen vilken bidrar till att vagnen rullar mjukt!

Hopfällning

Leona kan fällas med sitsen på oavsett riktning. För att fälla ihop Leona fäller man först ihop sittdelen. Det gör man genom att lyfta på spärren bak på ryggstödet och sedan fälla ryggstödet ner mot benstödet så att sittdelen blir dubbelvikt. Därefter för man knappen på undersidan av handtaget åt vänster och trycker sedan in knappen på framsidan av handtaget samtidigt som man för handtaget framåt/nedåt. Vagnen fälls då ihop och ett automatiskt lås går in. Vagnen kan förvaras stående. På undersidan av sitsen finns ett bärhandtag som gör att den är väldigt lätt och smidig att lyfta in i bilen.
För att fälla upp vagnen gör man som ovan beskrivit fast omvänt. För att lossa den automatiska transportspärren börjar man med att hålla in de båda knapparna på handtaget. Att fälla upp och ner Leona är väldigt lätt och kan göras med en enhandsfattning!

Körkänsla

Leona har som jag skrev ovan fjädring på alla fyra hjul, vilket gör att den rullar väldigt mjukt. Körkänslan är lätt och den styrs enkelt med ett enhandsgrepp. Leona är optimal i små utrymmen som trånga butiksgångar då den är så pass liten och smidig och lätt att manövrera. Den rullar bra på plana ytor, gräs och hårdgjort grus. På mjukt grus tar det stopp. Leona är ingen terrängvagn men det hade jag inte förväntat mig heller. Den klarar mer än vad jag hade trott med sina små hjul. Handtaget är bra i höjd och har en bra vinkel ut från vagnen för mig som är 170 cm. Jag kan gå fullt normalt och till och med ta ut stegen fullt utan att sparka i chassit.

Min upplevelse

Leona är här för att stanna! En liten vändbar vagn är ett måste i mitt barnvagnsstall. När vi är i ”stan” eller runt mycket folk så vill jag ha min ettåring vänd mot mig. Jag vill inte heller att vagnen ska ta upp hela bagagutrymmet – Maxi Cosi Leona är därmed perfekt för oss! Att den är snygg, lätt att fälla och har en riktigt bra körkänsla är inte fy skam det heller. Men det som gör att Leona står ut i mängden är hur rymlig den är. Det är alltså en vändbar vagn som fungerar från att barnet är ca sex månader upp till fem-sex år (framåtvänt). Ja ni hör ju hur det låter!?

Om Maxi Cosi släpper en Leona version två önskar jag längre sufflett, delbar sele och låsbara framhjul men det är inget jag inte överlever utan.

Ni hittar Maxi Cosi Leona hos BabyV! Använd gärna min länk om ni klickar hem en, så stöttar ni samtidigt mig och mitt konto. Tack <3

Mått
Maxvikt sittdel 22 kg
Maxvikt varukorg 3 kg
Vikt 7,5 kg
Bredd chassi 46,5 cm
Sittdel djup 20 cm
Sittdel bredd 27 cm
Ryggstöd höjd 45 cm – 51 cm – 56 cm
Till sufflett 51 cm – 54 cm – 61 cm
Benstöd 14 cm
Till fotstöd 26 cm
Handtag 102 cm
Hopfälld med sittdel vänd mot föraren 27 x 45 x 53 cm

Lämna ett svar

%d