Recension av Emmaljunga NXT 90 Select

Inlägget innehåller reklam samt annonslänkar för BabyV

Jag köpte en Emmaljunga NXT90F 2019 och ska ärligt säga att jag blev besviken över vagnen. Den var trög i många moment och kändes allmänt klumpig, stum och stor. Min förväntan på just Emmaljunga som är ett sånt klassiskt märke var helt enkelt högre än vad jag kände att vagnen kunde leva upp till.

I höstas släppte Emmaljunga nya uppdaterade NXT 90 Select och utan att gå in på detaljer så är allt jag tidigare hade att klaga på nu förbättrat. NXT 90 Select är fortfarande en stor vagn – men nu matchar alla egenskaperna vagnen besitter bättre dens storlek.

Vad är egentligen skillnaderna mellan Emmaljunga NXT Select och NXT Classic?

Från och med modellår 2022 är NXT vagnarna är uppdelade i två modeller: Select och Classic. Kort beskrivit är Classic en enkel version och Select en mer påkostad.

Select:
✅ Ny typ av fjädring som Emmaljunga kallar “flotaing suspension”
✅ Handtag och detaljer på sittdelen är klätt i konstläder
✅ Chassit finns som lounge eller outdoor
✅ Sittdelen finns som klassisk (F) eller ergo

Classic:
✅ Fjädring ställbar i två lägen
✅ Handtag klätt i skumgummi
✅ Chassit finns bara i en version (ecco solight hjul)
✅ Sittdelen finns enbart som ergo

Från 2022 är sittdelarna (ergo) till båda versionerna uppdaterade med följande:
✅ Fempunktssele med magnetstängning
✅ En sufflett som växer med barnet / har olika höjdlägen

Sittdelarna från tidigare modellår passar på nya chassit (2022), däremot passar inte sittdelen från 2022 på chassin från tidigare modellår. Detsamma gäller tillbehör som exempelvis ståbrädan.

Sittdel
Till Emmaljungas NXT serie kan man välja mellan att köpa en klassisk sittdel (90F) eller den som jag har, en så kallad ergo sittdel. Sittdelen är vändbar och för att vända den drar man i två tygflärpar som sitter på vars en sida av sittdelen, då lossar den enkelt och man kan svänga runt.

Sittdelen har fyra olika lägen man kan ställa den i, sittläge, två viloläge och liggläge. För att justera den så drar man  ”handtaget” klätt i konstläder på baksidan av ryggstödet uppåt. Fotstödet är ställbart i fem lägen och det är klätt i konstläder längst ner där barnet har fötterna. Selen är en fempunktssele som lätt delas i fem delar. Vill man så kan man använda selen över höfterna separat. Selen är justerbar i höjd i två lägen. Bygeln är även den klädd i konstläder och den går att öppna upp eller ta av helt. I sitsen sitter ett grenband fast som fästes runt bygeln (en detalj alla vagnar verkligen borde ha – älskar grenband!). Suffletten är lång och kan ställas i olika lägen beroende på hur bra solskydd / skyl för barnet man vill ha. Längst fram på suffletten finns en solkeps som kan vikas ut. Suffletten har ingen tittlucka däremot kan man vika upp tyget längst bak och därunder finns ventilationspanelen av meshnät, perfekt när barnet sover i vagnen under varma dagar. Suffletten går att höja efter hand som barnet växer. Det gör man enkelt genom att helt enkelt dra fästena upp längst ramen. Även på suffletten finns detaljer i konstläder.

Jag gillar verkligen sittdelen. Jolie sitter väldigt bra tack vare att den är ombonad och har ställbart fotstöd. Selen är lätt att anpassa och suffletten är täckande både i sittläge och i liggläge. Jag var skeptisk först till att suffletten inte hade en klassisk förlängning och istället hade olika lägen. Men nu är jag frälst! Suffletten justeras lätt och ljudlöst och den är snygg och framförallt praktisk i alla lägen.

Sittdelen är oerhört rymlig. Julian som är 4 år /104 cm har till och med plats kvar att växa på. Han sitter riktigt bra i vagnen och skulle lätt kunna sova bekvämt. Han har stöd för hela bakhuvudet, får plats under sufflegtten och behöver bara böja benen lätt.
En duovagn som rymmer en fyraåring utan att kompromissa är riktigt jäkla bra!

Liggdel
Liggdelen har jag tyvärr inte haft möjlighet att rulla med bebis men det är något jag sörjer för den är verkligen så himla fin! Insidan är gjort i quiltat tyg och den uttagbara madrassen matchar med samma tyg. Fodret sitter fast med dragkedja och går därmed enkelt att ta ur om man behöver tvätta det. Längst ner mot fotändan finns en liten ficka där man kan förvara småsaker. Suffletten går, liksom den på sittdelen, att vika upp och undertill finns paneler med meshnät för ventilation. Fram på suffletten finns ett bärhandtag klätt i konstläder. För att fälla upp suffletten så trycker man på de två runda grå knapparna som sitter på insidan vid sufflettens fäste.
Liggdelslocket sitter fast på sidan med hjälp av perfekt passform, kardborre och tryckknappar. Det skyddar både mot vind samt erbjuder en del skydd mot sol (under kalla dagar). En praktisk detalj är att man kan öppna upp locket och vädra ur eller lägga i/ta ur bebis utan att ta av det helt, genom att öppna två dragkedjor på ovansidan av locket.
Även liggdelslocket och suffletten har detaljer i konstläder som snyggt matchar chassit.
För att ta av liggdelen från chassit trycker man in den grå spärren som finns på undersidan av liggdelen (närmst föraren).

Chassi
Handtaget på Emmaljunga NXT 90 Select är klätt i konstläder som matchar detaljerna på övriga delar av vagnen. Mitt på det finns en säkerhetsrem att trä runt handleden. En bra sak med Emmaljunga är att handtaget både är ett så kallat teleskophandtag som kan höjas och sänkas, och ett knäledshandtag som kan justeras i vinkel. Jag skulle dock önska att teleskopdelen var ännu längre så att det gick att anpassa ytterligare lite mer. Till mitt chassi (Outdoor) ingår punkteringsfria rejäla gummihjul med grova mönster. De främre hjulen är svängbara men går att låsa.  Till vagnen kan man köpa ett quad-kit där man byter ut de främre svängbara hjulen mot fasta större för att på det sättet få ännu bättre terrängsframkomlighet. Varukorgen är lättillgänglig och bra i storlek. Man får absolut med sig allt man behöver ha med sig över dagen och det är inga problem att trycka in större objekt som en välfylld skötväska. Select har en fotbroms som är stor och tydlig. Den sitter mitt på bakstaget. Den är något trög att lägga i men ändå en klar förbättring från tidigare modeller.

Hopfällning
För att fälla Emmaljunga NXT 90 Select fäller man in handtaget helt och tar av sittdelen. Under sittdelen, på chassit finns ett handtag i plast. För att fälla chassit tar man tag i det och (1.) drar det åt sidan för att (2.) vrida det mot sig. Chassit blir då väldig kompakt. För att fälla upp chassit igen använder man samma handtag man använde för att fälla upp det. När chassit är helt uppfällt trycker man ner handtaget tills dess att man hör man ett klickande ljud och de röda “plupparna” blir gröna (se bild nedan).

Ska man på semester och behöver all plats man kan få i bilen kan man även göra så att sittdelen tar mindre plats. För att göra det tar man av handtaget som reglerar sittdelens läge, fäller in sittdelens fästen (på undersidan) in mot mitten, tar av bygeln och fäller upp fotstödet. Då blir även den väldigt kompakt!

Emmaljungas vagnar är gröna på riktigt!
Emmaljungas barnvagnar är inte bara snygga, de är genomtänkta på alla sätt och vis. Till och med i materialet som används för att tillverka dem, likväl som i sättet de tillverkas.
Emmaljungas nya barnvagnar tillverkas av hållbara material som är återvinningsbara. Tygerna har väldigt hög ljusäkthet och blir inte solblekta (så de behöver inte bytas). De har minskat sin vattenförbrukning med upp sitt 80 % vid färgning av tygerna och använder aluminium från norsk hydro som har fyra gånger lägre koldioxidutsläpp jämfört med andra aluminiumsorter.

Materialen är återvinningsbara och vagnen är lätt att plocka isär för att skilja de olika materialen åt.
I framtiden kommer Emmaljunga kunna ta emot äldre barnvagnar som levt sin livscykel för att få nytt liv i nya vagnar. En början på en ny sorts cirkulär barnvagnsvärd!

Körkänsla
Fjädringen i Selects chassit är svårt att sätta ord på. Jag landar i att ”flexibel” är den bästa beskrivningen. Vagnen har dämpning, åt alla håll. Det Emmaljunga kallar floating suspension betyder att vagnens fjädring verkligen anpassar sig efter underlaget och flyter fram. Jag gillar det! Den har inget klassiskt gung men den tar alla ojämnheter i underlaget utan problem. På vår uppfart har vi lös makadam med stora grova och spetsiga stenar. NXT 90 Select är den första vagnen som klarat uppfarten med bravur. Jag behövde inte ens låsa framhjulen.
Select är ingen vagn man styr med lillfingret eller som rullar av sig själv. Men den känns oerhört stabil och trots sin storlek är den relativt lättkörd och lätthävd.


I vintras hade jag problem med att snö fastnade i de mönstrade däcken. Detta blev dock bättre när man hade varit ute en stund och hjulen hade fått samma temperatur som underlaget. Så ni som lider av samma problem – ställ ut chassit så det blir kallt innan ni ger er ut!

Min upplevelse
Emmaljunga NXT 90 Select är fortfarande en stor vagn, precis som jag skrev i inledningen av denna recension. Men skillnaden för mig mellan NXT 90 2019 och NXT 90 Select 2022 är att egenskaperna nu på ett bättre sätt matchar vagnens storlek. Vagnen är stabil och rejäl, tar sig fram i princip överallt och känns oerhört pålitlig.

Även om jag har svårt att förstå varför Emmaljunga slutat producera många av deras älskade vagnar, så uppskattar jag verkligen deras tänk om att endast producera en serie där de olika delarna enkelt kan kombineras och på det sättet öka barnvagnarnas livslängd och därmed minimera det antal produkter som en familj behöver köpa under småbarnsåren.

Emmaljunga NXT 90 Select är perfekt för familjen som vill ha en rejäl, pålitlig och stabil vagn av hög kvalité. Där man värdesätter gediget hantverk och stilrena detaljer framför den mest lättrullade av vagnar. Det jag gillar bäst med NXT 90 Select är den nya uppdaterade fjädringen och de snygga detaljerna i konstläder. Det jag önskar skulle utvecklas är att suffletten fått en tittlucka samt att vagnen gick att fälla med sittdelen vänd mot föraren samt att den hade blivit lättare att hantera hopfälld och att den då tagit mindre plats.

För att shoppa Emmaljunga och samtidigt stötta mig, använd gärna min länk till BabyV.
(Använder ni länken får jag en liten provision på ert köp. Det gör ingen skillnad för er, men stor skillnad för mig. Stort tack på förhand!)


Mått
Maxvikt sittdel 22 kg
Maxvikt liggdel 9 kg
Bredd vagn 59 cm
Liggmått liggdel 76 x 34 cm

Sittdel djup 23 cm
Sittdel bredd 29 cm
Ryggstöd höjd 54 cm
Ryggstöd bredd 29 cm
Till sufflett 62 cm

Handtag 73 – 109 cm
Hopfälld mått chassi 99 x 59 x 34

Ett svar till “Recension av Emmaljunga NXT 90 Select”

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: