Recension av Joolz Aer

Recensionen innehåller reklam samt annonslänkar

Jag visste inte riktigt vad jag hade att förvänta mig när jag packade upp Aer, men jag kan redan nu säga att vagnen trots detta förvånade mig. Från att vara ganska likgiltig blev jag med ens ett Aer-fan!
Det är något alldeles speciellt med körkänslan i Joolz vagnar. Har ni testat att rulla Hub + och håller med om att körkänslan är grym? Då kommer ni även att gilla Aer! Mer lättrullade vagnar än de som Joolz tillverkar går inte att hitta!

Sittdel
Aer har en fast framåtvänd väldigt ombonad sittdel. Själva sitsen är mjuk och vadderad ochen riktig dröm för barnet att åka i. Selen är fempunkts och kan delas i lika många delar, varje del fästs för sig i spännet och dras sedan åt genom att man helt enkelt drar i andra änden (bästa sortens sele!). Selen justeras steglöst i höjdled och öppnas enkelt genom ett tryck på den stora vita knappen på mitten.
Ryggstödet på Aer går att ha i sittläge samt viloläge. För att få det i viloläge öppnar man dragkedja på baksidan av ryggstödet, och släpper sedan på en rem innanför dragkedjan. Detta är en väldigt snygg och stilren lösning – men inte den mest praktiska. Det bästa med ryggstödet på Aer är hur långt det är och att det går ändå upp till suffletten. Även längre barn sitter bra i Aer och har till och med stöd för huvudet, något som nästan är unikt i sitt slag!

Joolz Aer sufflett är förläningsbar och i förlängningen finns ventilationspaneler i form av meshnät. En bra detalj om vagnen används under varma dagar då det gör att luften klättare kan cirkulera hos barnet. Givetvis kan man även använda panelerna som tittlucka. Aer har ett fast fotstöd i chassit och man kan köpa till ett benstöd.

Bygeln till Aer säljs även den som tillbehör. Den är snyggt klädd i konstläder med Joolz och är av typen swing-away.

Liggdel
Aer kan fällas med liggdelen på! Just hur en vagn kan fällas brukar inte vara det jag nämner först men i detta fallet är det just den detaljen som gör Aer så underbar att rulla med en liten bebis! Inte nog med att man kan fälla den med liggdelen på, det är dessutom oerhört smidigt att göra OCH man behöver inte tömma liggdelen på prylar innan man gör det. HUR BRA!?

För att använda sig av liggdelen måste man först montera av sittdelstyg samt sufflett. Sedan klickar man i liggdelen i färdiga fästen på chassit. Liggdelen tas av från chassit genom att använda spärren som sitter på utsidan av liggdelen nedanför suffletten.

Insidan på liggdelen till Joolz Aer är klädd i ett mysigt och mjukt ”pyjamastyg” som sitter fast med tryckknappar. Innertyget sitter ihop med yttertyget, allt går att montera av men det är inget man vill göra ofta då det kräver lite jobb. Madrassen till liggdelen är en ca 3 cm tjock mjuk skumgummimadrass med ett överdrag av ”ventilerande” meshnät (ni vet sånt där lite tjockare nättyg med ett inbyggt lager av luft). Liggdelen har fästen för bygeln och jag rekommenderar att man investerar i den för då har man dels någonstans att fästa leksaker till bebis i, men främst för att man då har ett sätt att bära med sig liggdelen på när bebis har somnat.

Suffletten till liggdelen är precis som till sittdelen förlängningsbar. Även om jag i princip alltid önskar att suffletter ska vara längre tycker jag att denna faktiskt fyller sitt syfte mycket tack vare dess vinkel. Längst bak på suffletten kan man öppna upp tyget och blotta ett meshnät för optimal ventilation och luftgenomströmning.
Liggdelslocket fästes med dragkedja hela vägen runt om och sitter väldigt bra.


Chassi
Framhjulen på Joolz Aer är svängbara men går att låsa. Alla fyra hjul är avtagbara och gjorda av hårdplast. Hjulen tar inte upp grus.
Handtaget är fast och lite högre än på många andra resevagnar jag testat. För mig som är 170 cm fungerar det perfekt och jag kan gå precis som vanligt utan att sparka i chassit. Handtaget är klätt i konstläder (köper man bygel till vagnen så ska man välja den som matchar handtaget).
Aer har en fotbroms som sitter mitt på bakstaget, den är ”barfota vänlig” eftersom man kan lossa den genom att trycka framtill på pedalen och inte behöver använda ovansidan av foten.
Varukorgen är lättåtkomlig och i en storlek som är fullt godkänd för en liten vagn. Man får med sig det man behöver under en dag, men det är ingen vagn man väljer då man ska storshoppa.

Hopfällning

Att fälla Aer är otroligt enkelt och kan göras med en enhandsfattning. Där finns två knappar på handtaget, man för den ena åt sidan för att sedan trycka in den andra. Efter det för man handtaget nedåt och framåt – klart! Vagnen är fälld och det automatiska transportlåset har gått in. För att fälla upp vagnen håller man in samma knappar som vid fällning, drar upp vagnen på fötter och knycker till för att få chassit att klicka i. PLÄTTLÄTT!

Joolz Aer har en elastisk bärrem som ingår så när vagnen är fälld är den lätt att slänga upp på axeln.

Att fälla Aer med liggdel är nästintill lika enkelt. Man placerar sin handflata längst ner på liggdelen ovanför den flärp/handtaget som finns där, och trycker till så att liggdelen tippar lite lätt. När liggdelen är tippad lyfter man på handtag man nu har under sin handflata och då tippar liggdelen istället åt andra hållet samtidigt som den fälls ihop. Sedan gör man på samma sätt som när man fäller Aer med sittdel och trycker in de båda knapparna på handtaget och fäller det framåt nedåt.
För att inte skada eller skrapa vagnen ”tar jag emot” chassit med andra handen i fällningsrörelsen.För att fälla upp liggdelen sedan så trycker man på samma ställe på liggdelen som vid fällning tills den ”klickar i” och fastnar i rätt läge. Sen är man redo att rulla!


Körkänsla

Det bästa med Joolz Aer förutom att den är så smidig att använda med liggdel är körkänslan! Den är helt enkelt fantastisk att rulla. Trots sin lilla storlek är den oerhört stabil och den är SÅ lättstyrd. Jag har kört på gräs, på grus, i affärer och även i lättare ”terräng” och den har inte svikit mig en enda gång.
Missförstå mig rätt nu. Det är absolut ingen terrängvagn, den har väldigt små hjul. Men den är så oerhört lättkörd och lätthävd att den faktiskt fungerar även utanför ”city”. Tack vare att Aer har fjädring på alla fyra hjul rullar den dessutom väldigt mjukt.

Min upplevelse

Det bästa att rulla Aer med liggdel är som jag redan nämnt att den är så otroligt smidig att fälla med liggdelen på. Man behöver dessutom inte tömma liggdelen på saker utan kan fälla den precis som den är. Bor man som vi gör, på landet, och tar bilen överallt är detta en egenskap som är GULD värd när man rullar med en liten bebis.

Aer som sittvagn är väldigt mysig och ombonad för barnet med sin vadderade mjuka sits. Den är dessutom väldigt rymlig med sitt långa ryggstöd och är därför en vagn man kan använda länge. Detaljerna på Aer är stilrena och genomtänkta och hela vagnen andas stabilitet och kvalité.

Nackdelen med Aer som sittvagn är att den ”bara” har viloläge. Detta gör att den inte är den bästa matchen för mindre barn som sover längre stunder i vagnen. (Även om barn självklart kan sova i viloläge, mina barn har aldrig krävt fullt liggläge – Julian somnar fortfarande gärna i bilen) Den är däremot optimal för längre/äldre barn där man vill ha ett litet och smidigt alternativ, och framförallt om man vill ha ett alternativ som räcker LÄNGE. För med sitt långa ryggstöd i kombination med hur lättkörd vagnen är och hur lite plats den tar, så är Aer en vagn man kan ha nytta och glädje av så länge som barnet vill åka vagn!

Till Aer ingår regnskydd samt transportskydd (väska). Registrerar man sitt köp inom 6 mån på Joolz hemsida erbjuder de ”livstids garanti.

Använder ni er av nedanstående länkar när ni köper er Joolz Aer stöttar ni samtidigt mig och mitt konto, tack till er som väljer att göra det!
Babyland
Bonti
Jollyroom

Mått mm

Sittdel typ: Fast framåtvänd
Bygel: Säljs separat, swing away
Sele: Fempunkts, fem separata delar
Fotstöd: Fast framåtvänt
Sufflett: Förlängningsbar, ventilation i förlängningen
Handtag: Fast
Broms: Fotbroms
Kompatibel med liggdel: Ja
Övrigt: Regnskydd, transportskydd (väska) och bärrem (elastisk) ingår. Sitsen är oerhört mjuk och vadderad.

Vikt vagn 6 kg
Maxvikt sittdel 22 kg
Maxvikt liggdel 9 kg
Liggmått liggdel 74 x 31 cm
Bredd chassi 45 cm
Sittdel djup 25 cm
Sittdel bredd 32 cm
Ryggstöd höjd 54 cm
Ryggstöd bredd 30 cm
Till sufflett 65 cm
Ligglängd (inkl benstöd som säljs separat) 91 cm
Till fotstöd 20 cm
Benstöd (sälj separat) 13 cm
Handtag 103 cm
Sitthöjd 42 cm
Hopfälld 21 x 45 x 55 cm

3 svar till “Recension av Joolz Aer”

  1. Jätte bra och utförlig recension. Filmerna är så bra för att ge tydlighet hur man fäller. Klockrent att få se vagnen i en bil också. Längtar så tills jag kan rulla barnen i Joolz Aer.

  2. Tack för en utförlig recension! Jag undrar lite över fotstödet. Är det något att ha? Tycker att det ser så kort ut att det knappt gör någon skillnad. Vagnåkaren i det här fallet är 3 år och 90 cm.

Lämna ett svar

%d