Hur man kan göra för att rusta upp en sliten vagn!

Som ni kanske kommer igår fyndade jag en Baby Jogger City Versa GT för några dagar sen. Eftersom ni var relativt överens om att ni ville veta vad jag gjort för att “fixa den” kommer här en kort beskrivning:

Jag började med att ta av klädsel, sufflett och varukorg. Tog ur ryggplatta och sittplattan ur sittdelsklädseln och bågarna ur suffletten. Sen slängde jag klädsel och sufflett i tvättmaskinen tillsammans med fläckborttagningsmedel. Samtidigt som jag skrubbade varukorgen i duschen och spolade den ren.

Sedan skrubbade jag rent chassi och hjul med lite såpa (man kan annars exempelvis använda bilshampoo eller annat rengöringsmedel). På chassit fanns vita märken som såg ut som repor, dessa “tog jag bort” genom att skrubba försiktigt med en fläcksuddare  (kallas även mirakelsvamp, det  kan även fungera med en vanlig gul svamp). Observera att riktiga repor inte går att skrubba bort men de som är vita är oftast inga repor utan färgavskrap som fastnat på chassit. Tips är att känna med nageln om “repan” är djup = det är en riktig repa, eller om du får bort “repan” genom att skrapa lite = det är färg som fastnat.
Efter att jag var klar med rengöringen spolade jag av chassit och torkade ordentligt rent med en trasa.

Innan jag monterade tillbaka hjulen smorde jag hjulpinnarna med universalfett. Sedan smörjde jag alla rörliga leder med sililonspray (OBS! detta bör göras utomhus då det kan bli väldigt halt på golvet annars) och passade även på att putsa upp vagnens plastdelar med sililonspray. Vill man få chassit att glänsa kan man använda exempelvis matolja eller bilvax.

Efteråt fyllde jag i riktiga repor med en svart “poscapenna” från Panduro. Detta är ingen mirkelmetod som tar bort repor men de blir åtminstone mindre synliga och iögonfallande. På chassits bakstag var färgen helt bortskavd så där klippte jag till två bitar dekorplast för att täcka.

När varukorgen var torr tog jag itu med att laga ett hål i den. Här gjorde jag tyvärr ett irriterande fel. Tanken var att laga ett hål med en laglapp man pressar på med värme, men när jag pressade på lappen lyckades jag med värmen från strykjärnet göra ett ännu större hål. Lärdomen är att det går att pressa men man får vara försiktig och skydda övriga varukorgen ordentligt om den, som i mitt fall, är gjord av en plastblandning. Det nya hålet lagade jag med en laglapp som jag sedan även sicksackade fast för att säkerställa att den inte kommer att släppa. Ett annat mindre hål lagade jag genom att sy sicksack fram och tillbaka. Att laga med laglapp och sen sy runt om är den metod jag rekommenderar då det känns starkt och tåligt.

För att fixa varukorgens kanter som förlorat sin spänst köpte jag ett tunt elastiskt snöre. Jag använde sedan en tjock trubbig nål för att helt enkelt trä i snöret i den befintliga resåren runt hela varukorgen. Jag gjorde även samma sak med resåren på fickan bak på ryggstödet.

Till sist monterade jag tillbaka klädseln på vagnen och med hjälp av ekotipsets fönsterputs (vatten, ättika och några droppar diskmedel) och en mirakelsvamp putsade jag plastfönsterna i suffletten, både på insidan och utsidan.Tidsåtgång effektiv tid: ca 2 h
Kostnad: 13 kr för elastiskt snöre (Ica Maxi). Allt annat fanns redan hemma.

Detta är inga mirkelmetoder som gör att vagnen blir i nyskick. Men ska kan tillexempel sälja, eller som jag, har köpt en begagnad vagn som är lite skitig och sliten – så gör det mycket att se över den. Att den ser bättre ut och känns fräschare gör mycket för intrycket och känslan! Att smörja och ta hand om sin vagn gör såklart även att den faktiskt rullar bättre!

Mirakelsvamp finns exempelvis på Ica eller Apotea
Sililonspray finns på exempelvis på Jula
Universalfett finns exempelvis på Biltema
Dekorplast finns exempelvis på Bauhaus
Laglappar (nylon) finns exempelvis på Skapamer


Ett svar till “Hur man kan göra för att rusta upp en sliten vagn!”

Lämna ett svar

%d