Recension av Cybex e-Priam

Ni vet när man var liten. Då trodde man att vi år 2020 skulle ha flygande bilar och svävande skor. Riktigt så är det ju inte. Men en sak som verkligen visar på att framtiden är här är att Cybex i höstas lanserade den första eldrivna barnvagnen – Cybex e-Priam!

Testkaninen är 4 år /105 cm lång och sitter riktigt bra i Cybex e-Priam!


Cybex Priam vs Cybex e-priam

Det enda som skiljer dessa vagnar åt är det faktum att e-priam har ett chassi med en inbyggd motor. Utseendemässigt ser man det på att bakstaget är tjockare (där sitter batteriet) och på att handtaget har ett lite annat utseende. Man ser det även på att handledsremmen är annorlunda (i konstläder på vanliga Priam, i tyg på e-Priam).  
Andra saker som skiljer är att chassit till Cybex e-Priam väger 2,4 kg mer än det till Priam. På grund av hur chassit med batteriet är utformat kan man ej använda Cybex ståbräda till e-Priam.
I övrigt är vagnarna likadana. Sittdel och liggdel är identiska. Det är dvs exakt samma och de kan bytas rakt av (som ni kan se i recensionen har jag använt min blåa sittdel från min Priam på min e-Priams chassi!)

Vill man veta mer om sittdelen och liggdelen till Cybex e-Priam rekommenderar jag min recension av Cybex Priam!

I denna recension kommer jag fokusera på e i e-priam!
Recensionen är i samarbete med Cybex Global och innehåller adlinks.

E:et i e-Priam

Det unika med just Cybex e-Priam är alltså att vagnen har en liten motor som hjälper till att driva den framåt vid behov.  Motorn går igång när man har händerna på handtaget och vagnen känner av att man behöver lite extra hjälp,  Exempelvis när man går i uppförsbacke, i terräng eller till och med på gräs – då sätts motorn igång och hjälper till att driva runt bakhjulen. Motorn hjälper även till att bromsa i nedförsbacke. Skulle man vid ett sånt tillfälle släppa handtaget så bromsas vagnen upp.  E-Priam är alltså ingen vagn som rullar iväg av sig själv när man trycker på en knapp.

Cybex e-Priam i en brant uppförsbacke

Motorn drivs med hjälp av ett batteri som sitter monterat på bakstaget på vagnen. Till vagnen får man en laddare. Man kan ladda batteriet både när det sitter monterat på vagnen, eller genom att ta loss det och ladda separat.  Man tar loss batteriet genom att föra den svarta spärren som sitter på höger sida åt sidan. För att ladda sticker man in laddaren i laddhålet och kopplar in den andra delen i ett vanligt vägguttag. Det tar ca 6 timmar att ladda batteriet helt, en lampa visar tydligt när det är fulladdat.

För att starta motorn på e-Priam så för man knappen som sitter till vänster om bakstaget uppåt. Detta gör man enklast med foten. För att stänga av så för man den nedåt. Till höger om knappen finns lampor på bakstaget som blinkar igång när den sätts på.  För att motorn ska fungera måste man stå still med vagnen när man sätter igång och sedan invänta klartecken i form av att lamporna lyser. Lamporna indikerar hur mycket batteri man har kvar (fyra lampor = full kraft), men de indikerar även om något blivit fel. Lyser en röd lampa till vänster om de vita så får man slå av och testa igen. Jag har testat vagnen i mycket grov terräng och ordentliga uppförsbackar och då och då när jag slagit på den i uppförsbacke har jag fått göra om det efter att ha fått en röd lampa. Jag gissar att det är för att vagnen helt enkelt inte kunnat kalibrera rätt. Slår man igång motorn på plan mark (vilket är det naturliga) så uppstår inte detta problem.

Första gången jag la upp en film på Cybex e-Priam på min Instagram fick jag kommentaren att den låter. Och ja, det gör den. Motorn låter när den kickar igång. Men det är inget störigt ljud enligt mig. Det är ett ljud man glömmer snabbt. Det är dessutom bara när den ”är igång” som den låter. I väntan på att hjälpa till är den tyst.

Cybex e-Priam

Körkänsla

Cybex e-Priam är en riktigt upplevelse att rulla. Jag trodde ärligt talat inte att vagnen skulle vara så härlig att köra. Motorn går igång direkt när man känner av minsta lilla motstånd. Ni vet då när man i vanliga fall behöver ta i lite extra? Då går motorn in och ersätter det där lilla extra så att man kan fortsätta att rulla utan ansträngning.

Jag har rullat i all form av tuff terräng. Höga kullar, kuperad skogsterräng och på stigar med rötter och stenar. Trots de relativt små framhjulen har jag tagit mig fram lätt, oftast körandes med enbart en på hand (mer behövs inte!). Motorn i kombination med fjädringen på alla fyra hjul gör att e-Priam fungerar oavsett underlag.

Vill man göra den till ett riktigt monster i terräng kan man byta ut framhjulen mot terränghjul. Dessa är fasta och i samma storlek som bakhjulen (verkar dock vara en utgående produkt vid en snabb googling).

För att göra den till en vagn som klarar av snö galant kan man byta ut framhjulen mot skidor (de hittar ni bland annat här!).

Med motorn avslagen tycker jag e-Priam motsvarar körkänslan hos Priam. Att chassit är lite tyngre kan jag inte känna gör någon större skillnad utöver att den är något tyngre att lyfta in i bilen.

Cybex e-Priam packas in i en Peugeot 308 SW

Min upplevelse

Jag älskar designen på Cybex Priam! Och jag älskar att det i stort sätt är samma design på e-Priam. Utseendet har mig såld. Den andas lyx med sina stilrena linjer och rena design. Det faktum att e-Priam inte ser annorlunda ut än en ”vanlig” barnvagn får många plus i min bok. Vem vill rulla runt på en ”tillbaka till framtiden” barnvagn liksom?

Men Priam vinner mig inte endast för sitt utseende. e-Priam är en kvalitetsvagn på alla sätt och vis. Den är rejäl men ändå lättrullad. Sittdelen är rymlig och liggdelen likaså. Detaljerna på just sitt och liggdelen går jag igenom här.

Jag har flera gånger fått frågan om ifall e-Priam är värd den extra slanten. I skrivande stund kostar chassit till e-Priam 4500 kr mer än till Priam. Jag tycker absolut e-funktionen är värd pengarna om man har behov av den motordrivna hjälpen. Där jag bodde i Sthlm hade vi en lång asfalterad backe från centrum upp till vår bostadsrätt. Där hade jag ÄLSKAT den extra hjälpen. Varje gång jag gick i backen med barnvagn svor jag för mig själv och kom hem genomsvettig. Detsamma gäller den motsvarande nedförsbacken när jag skulle till centrum. Att ha en vagn som hjälper till att hålla ett lugnt tempo utan att man själv behöver gå och spjärna emot eller vara rädds för att ramla och tappa vagnen = halleluja!

Om man har problem med händer eller leder eller har andra besvär så är också e-Priam att rekommendera. Motorn innebär som jag skrev innan att man aldrig behöver ta i extra vilket såklart är tacksam om man har någon form av smärta!

Är det värt att köpa e-Priam om man inte går i terräng, backar eller har problem med smärta? Jag kan inte känna att e-Priam kan vara ett dåligt köp, den extra hjälpen är välkommen oavsett. Men rör man sig mest i stadsmiljö och på asfalt så är det kanske ett onödigt köp, om man inte är som jag och verkligen njuter av att rulla en fantastisk vagn 😉

Vill man köpa e-Priam och samtidigt stötta mig får man gärna använda nedanstående länkar. Köper man genom att klicka på dem får jag några procent kickback på köpet, pengar som jag kan lägga på blogg och Instagram. Tack på förhand!

Babyland

Jollyroom

BabyV

Lämna ett svar

Upptäck mer från BarnvagnsGalen

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa