Recension av Baby Jogger City Elite 2

Jag har rullat de flesta av Baby Joggers vagnar och trodde att jag i och med det inte kunde bli positivt överraskad längre. Men det blev jag efter att ha börjat bekanta mig med City Elite 2!

Elite 2 är ännu bättre än Elite. Något jag knappt trott var möjligt. Jag har tänkt att det inte fanns så mycket att förbättra. Ändå har Baby Jogger lyckats!
Jag är imponerad!

Min City Elite 2 är i färgen Slate som är en ljus och snygg färg!

Demo av Baby Jogger CIty Elite 2

Uppdateringar

Förutom att den har fått en ny och snygg design och nya färger har City Elite 2 även uppdaterats på många andra sätt.

Den har fått bättre dämpning på både framhjul och bakhjul. Gamla Elite var fantastisk mjuk och skön att köra så jag trodde inte just den här uppdateringen skulle märkas, men det gör den! Gunget är riktigt bra. Rullet är magiskt! Bakhjulen är även något större än på sin föregångare.

Suffletten har liksom på GT 2 fått två höjdlägen man kan välja mellan. Har man ett mindre/kortare barn väljer man med fördel det lägre läget för att på det sättet tillse att suffletten täcker bättre, när sedan barnet växer skapar man utrymme på höjden genom att flytta upp suffletten!

Fotstödet är även det uppdaterat och är numer lättare att fälla upp och ner.  Det behöver inte fästas med kardborreband som på City Elite utan klickas helt enkelt i ett spår (likt GT 2).

Framhjulet låses med en spärr på hjulet, istället för ett vred uppe på vagnen som på Elite. Elite 2 har en ryggplatta som ingår, till skillnad från Elite som inte hade en ryggplatta utan endast tyg (det gick dock att köpa till en platta).

För att fälla vagnen drar man nu (liksom på GT 2) i två remmar i sitsen och borta är de de röda säkerhetsbanden som satt på undersidan. Lösningen är bättre både ur säkerhetssynpunkt och ur det estetiska perspektivet.
För er som inte haft en gammal City Mini eller Elite så satt där röda säkerhetsband på undersidan av sitsen som fästes i chassit för att vagnen inte skulle kunna fällas av misstag. Problemet med dessa (åtminstone för mig) var att de oftast inte användes och därav försvann syftet och den extra säkerheten. I fällningen nu måste man dra i två remmar i rätt ordning, så säkerheten är inbyggd (och dold) – vilket jag anser är SÅ bra!

Elite 2 går att rulla med ståbräda vilket är den mest positiva utvecklingen för mig. Jag rullar med Baby Joggers egna bräda och min stora kille har gott om plats att få in huvudet mellan vagn och handtag!

Den sista skillnaden är att den ”inbyggda” organizern är borttagen. Vilket är lite synd, men inte hela världen. Jag rullar med Baby Joggers egna ”parent consol” och den är så mycket bättre på alla sätt!

Sittdel

Elite 2 har en fast framåtvänd och framförallt RYMLIG sittdel! Vagnen har en maxkapacitet om hela 39,5 kg. Elite är en vagn som tveklöst kan användas till dess att vagnsperioden är över. Båda mina pojkar på 4 år (104 cm / 16 kg) och 2 år (92 cm / 13 kg) sitter riktigt bra i vagnen och kommer att göra det så länge de vill åka.

Suffletten har UV 50 + skydd och är lång och täckande. Den har en tittucka i klarplast som öppnas och stängs med magneter, och även två ventilationsluckor, en på vardera sida om suffletten! I liggläge kan tyget bakom barnets huvud öppnas upp, under finns meshnät, denna möjlighet innebär ännu bättre ventilationsmöjligheter!
Suffletten kan fästas i två olika höjder på chassit, vilket är fantastiskt då den på det sättet kan växa med barnet. I det lägre läget skapar suffletten optimal skugga för det lilla barnet, i det högre läget skapar den utrymme för längre barn. Helt enkelt en riktigt bra lösning!

Selen är fantastisk, den är fempunkts och kan enkelt delas i lika många delar. Jag älskar den eftersom man kan välja att bara sätta fast barnet över höfterna om man skulle önska det. Båda mina pojkar åker oftast med endast sele över höfterna. Man kan om man vill, plocka av axelselen helt från vagnen, så att den inte är i vägen när den inte används.

Selen går att fästa i fyra olika höjder på ryggstödet och justeras enkelt genom att pilla ut den ur ett hål och sedan fästa den i ett annat.

Fotstödet är justerbart och bjuder tillsammans med det steglöst justerbara ryggstödet på en riktigt bra och rymlig sovyta.

Elite 2 är så pass rymlig att vill man rulla den med mindre barn behöver man ha någon form av tjockare dyna. Med det sagt vill jag säga att även mindre barn oftast sitter bra tack vare det ställbara fotstödet och möjligheten att justera selen i höjd.

Chassi

Elite 2 har ett knäledat handtag som går att justera riktigt bra efter föraren. Chassits utformning gör att jag som är 170 cm lång kan ta ut stegen ordentligt utan att sparka i.
Handtaget är gjort i skönt och tåligt gummi och har en snygg design med Baby Joggers logga på ovansidan och räfflor på undersidan.

Varukorgen är riktigt bra och rymlig trots att den inte ser ut att vara så stor. Tack vare dess mjuka kanter kan man även få in större saker i den. Jag får in både min skötväska och jacka, barnens jackor och ett och annan bidrag till deras stensamling.

Bak på ryggstödet finns även en extra förvaringsmöjlighet i form av en ficka av nättyg. En detalj som är ack så praktisk! Där brukar jag ha saker som våtservetter och mössor etc. Saker man vill ha med sig om de skulle komma att behövas.

Elite 2 har precis som sin föregångare en handbroms. Den är uppdaterad i design men fungerar på exakt samma sätt. Fälls uppåt för att bromsa, och nedåt (med hjälp av de grå spärrarna) för att släppas.

Elite 2 har tre hjul som är stora och rejäla, de tillsammans med den fantastiska fjädringen gör att man verkligen tar sig fram överallt oavsett underlag!
Hjulen är skumfyllda gummihjul. Dessa hjul är den bästa sorten jag vet. De är mjuka och behagliga som lufthjul och har samma fördelar, men utan nackdelen med att riskera punktering. Bästa sortens hjul enligt mig! Framhjulet går att låsa, vilket görs genom att vrida på den grå ringen ovanför framhjulet.

Hopfällning

Att fälla City Elite 2 är verkligen plättlätt. Under rumpan i sittdelen finns två stycken remmar som man drar i för att fälla vagnen. Det är det enda man behöver göra!
Borta är de röda remmarna som tidigare funnits på Baby Joggers vagnar
Nu är säkerhetsdelen ”inbyggd” i den ordinarie hopfällningen och man fäller vagnen enkelt genom att dra i två remmar märkta 1 och 2 i rätt ordning, först 1 och sedan 2. Båda sitter på samma ställe i sitsen. När man drar i dessa så viks vagnen ihop på mitten. Oerhört smidigt precis som alltid med BJ!

City Elite 2 blir väldigt kompakt hopfälld för att vara en rejäl och rymlig terrängvagn. Men tycker man att den blir för stor klickar man enkelt av alla tre hjulen och gör den därmed ännu mer kompakt. Jag brukar göra det i bilen om jag vill ha med mig fler stora saker.

City Elite 2 i en Peugeot 308 SW

Ståbräda

City Elite 2 fungerar att rulla med ståbräda. Vilket är helt fantastiskt! I och med den nya designen får barnet plats med huvudet mellan sittdel och handtag.
En fantastiskt uppdatering som gör vagnen ännu mycket bättre än sin föregångare.

Jag rullar med Baby Joggers nya ståbräda som sitter som en smäck och kan fällas upp när den inte används och då inte är ivägen.

Körkänsla /Min upplevelse

Körkänslan med City Elite 2 är magisk. Den är oerhörd lätt, mjuk och skön att rulla och man tar sig fram ÖVERALLT. Det skriver jag ofta om vagnar, men i det här fallet menar jag verkligen det. Jag testade nyligen att köra rakt ut i skogen, i mjuk sunkig mark, över stock och sten. Glömde till och med låsa framhjulet ändå så rullade jag utan problem med en hand. För mig som testat oerhört många vagnar kan jag säga att DET är bra. Det är helt sjukt bra!

Jag har av förklarliga skäl inte rullat Elite 2 i snö men däremot har jag rullat Elite i någon dm snö utan några som helst problem. Jag vågar därmed med stor säkerhet påstå att även Elite 2 är en grym vagn att rulla i just snö!

City Elite 2 har utöver sin terrängframkomlighet oerhört många bra positiva egenskaper som bra och täckande sufflett, riktigt bra ventilationsmöjligheter, en oerhört rymlig sittdel såväl i sittläge som i liggläge, rejäla punkteringsfria hjul med härlig fjädring och en riktigt snygg design. Jag helt enkelt älskar utseendet på Elite 2. Den är stilren samtidigt som den har det där lilla extra.

En av de bästa sakerna är att Elite 2 är oerhört kompakt hopfälld för att vara en så pass rejäl vagn som den ändå är! Som kan ta sig fram i terräng som om det inte var något besvär alls. Med hjulen av tar den inte mer plats än GT 2!


Jag var rädd att tyget i ljusa Slate skulle bli smutsigt snabbt och det blev det! När vi var ute i skogen på morgonen efter en regnig natt och lilla sonen var snabb upp i vagnen när han såg sin chans var fotstödet mer lera än tyg. Men till min glädje torkades smutsen lätt av med hjälp av våtservetter. Av egen erfarenhet kan jag därför säga att tyget är väldigt enkelt att torka av och smutsen helt enkelt inte fastnar speciellt lätt (=GULD värt för mig som småbarnsföräldrar).

Jag rekommenderar Baby Jogger City Elite 2 till den som vill ha en sista vagn som tar sig fram överallt oavsett underlag och som verkligen ÄR en sista vagn. För City Elite 2 fungerar till dess att barnet inte vill åka längre, oavsett när det är.

Vill ni köpa fantastiska Elite 2 och gillar det jag gör?
Använd gärna nedanstående länkar. Genom att köpa vagnen genom de får jag några procent kickback på ert köp som jag kan lägga på blogg och Instagram. Tack! <3

BabyV

Jollyroom

Babyland

Mått

Sits djup: 26 cm
Sits bredd: 32 cm
Fotstöd: 24/25 cm
Ryggstöd: 52 cm
Axelbredd: 40 cm
Till sufflett: 66 cm
Handtag: 98-117 cm
Bredd: 67 cm
Vikt: 11,5 kg
Maxkapacitet: 39,5 kg
Hopfälld: 85 x 67 x 35 cm

Foto: Art By Gustin

2 svar till “Recension av Baby Jogger City Elite 2”

  1. Hej! Jag är sugen på att köpa en city elite 2 som duovagn. Jag har en annan vagn som går vända sittdelen på så det spelar ingen roll att det inte går göra på denna vagn. Hur som helst är jag väldigt kort, är bara 155 cm. Det jag undrar är om jag är för kort för att köra vagnen? Den ser ganska hög ut på bilderna och är rädd att jag inte kommer ”se över suffletten”. Hur hög är vagnen från marken upp till suffletten (när den är helt utfälld), tror du jag är för kort?

  2. Hej! Så bra blogg för alla oss i barnvagnsdjungeln 😍 Gammalt inlägg men jag slänger iväg en fråga ändå. Vi vill köpa en city elite och funderar på 1 el 2. Vill köpa begagnad. Frågan gäller ståbräda-funkar det inte med ståbräda till 1an?

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: