Recension av Maxi Cosi Lila XP


Jag erkänner att jag inte var supertaggad när jag fick hem Maxi Cosi Lila XP.
Missförstå mig rätt. Jag var väldigt glad och tyckte det var spännande med en ny vagn, men hade helt enkelt inte hört så mycket om vagnen, så jag visste inte vad jag hade att vänta.

Men efter att jag packat upp den och börjat känna och klämma så steg entusiasmen snabbt!

Lila XP är för mig en väldigt positiv överraskning. Jag blev snabbt förälskad i den! Den är rejäl, stabil, genomtänkt och snygg. Och det är bara några av alla positiva egenskaper!

Denna recension är i samarbete med Maxi Cosi och BabyV!

Sittdel

Det första som slår en med sittdelen till Lila XP är att den är väldigt rymlig. Min fyråring på 104 cm som fick provsitta såg inte ens stor ut i den. Han kunde sitta med normal böj på benen och fick utan problem plats under suffletten. Det är oerhört positiv med en duovagn som i storlek verkligen fungerar från nyfödd till dess att vagnstiden är slut! Sittdelen är ombonad och bekväm. Till Maxi Cosi Lila XP får man en tjock dyna som ytterligare förstärker den ombonade känslan. Dynan är vändbar och har en vintersida (bomullstyg) och en sommarsida (nättyg), där sommarsidan tillåter luften att cirkulera under barnet för att det på så sätt inte ska bli så varmt! Dynan fästes med en kardborreanordning som gör att dynan sitter där den ska och inte glider ner. En riktigt smart detalj!

Man får även en kudde till som passar till ett mindre barn, denna sättes fast på selen med hjälp av tryckknappar.

Suffletten är oerhört lång och täckande. Den har en solkeps som kan vikas in, och är även förlängningsbar med hjälp av en dragkedja. Bak på suffletten kan man öppna upp tyget, under finns ett meshnät som bjuder på kombinerad tittlucka/ventilationslucka. Selen är fempunkt och kan delas i tre delar. Den justeras lätt i storlek och kan fästas i fyra olika höjder på ryggstödet med hjälp av att man hakar i selens plasthake i stroppar på ryggstödet.


Bygel är klädd i snyggt konstläder och går att svänga undan. Till vagnen får man ett grenband som fästes med tryckknapp i sittdelen och sedan med ytterligare en tryckknapp runt bygeln. Den är lätt att plocka av då den inte behövs!

Fotstödet är rymligt och går att justera i tre olika lägen, rakt ut, snett ner och rakt ner. Fostödet är klätt i plast och gummi längst ner = drömmen för en barnvagnspedant då det är väldigt lätt att torka rent från smutsiga skor!

På undersidan av sittdelen finns ett praktisk fack där myggnät och regnskydd får plats. Detta öppnas och stängs med kardborre. Enda nackdelen med den här lösningen (som jag älskar då man slipper ha regnskyddet fäst på chassit vilket jag hatar) är att kardborren kan förstöra myggnätet om man är oförsiktig.

För att sätta fast sittdelen på chassit behöver man adaptrar. Dessa får man till när man köper vagnen och samma adaptrar fungerar även till liggdelen. När man ska ta av sittdelen så trycker man in vars en knapp på respektive adapter och sedan lyfter man av den. Knapparna är såkallade ”memoryknappar”, dvs de trycks in och fastnar i det läget tills man lyft av sittdelen. Manövern kan därmed göras med en hand!

Sittdelen är kort och gott väldigt genomtänkt och praktiskt!


Liggdel

Liggdelen hamnar väldigt högt på chassit, vilket jag älskar. Man behöver inte vinkla ner huvudet alls för att kunna ha ögonkontakt med sin bebis och knappt böja sig ner för att ta hand om densamma. Liggdelen är rymlig och ombonad. Suffletten har en liten solkeps man kan vika ut, och går att öppna upp baktill för luftgenomströmning (eller panoramautsikt för bebisen som vill ligga på mage). Huvuddelen i liggdelen går att höja genom att man drar i stroppen längst ner mot föraren. En väldigt smart och praktisk detalj om man har en bebis som börjar bli missnöjd i liggdelen och vill komma upp lite, eller om bebisen är förkyld och behöver ligga med förhöjd huvudända av den anledningen. Lösningen med stroppen är genialiskt då det inte kräver att man tar upp bebisen och börjar rota under madrassen.

Insidan av liggdelen går att ta av med dragkedja och är därmed lätt att tvätta. Madrassen är tjock och mysig och har även den ett överdrag som går att ta av och tvätta.

Vindskyddet/liggdelslocket fästes med dragkedja samt med öljetter som träs på knapparna med vilka man justerar suffletten. Denna sitter därför väldigt bra och riskerar inte åka av.

Liggdelen har mängder av praktiska fack. Som en flaskhållare och två resårfickor i botten (vid barnets fötter). På liggdelens utsida finns två fickor och på undersidan ytterligare en ficka (där jag tyckte att regnskyddet passade perfekt – se bild)

Regnskyddet (som ingår) har en perfekt passform och är så smart utformat att man kommer åt bebis utan att man behöver ta av det (genom att man öppnar upp med en dragkedja). Det har dessutom perfekta ventilationsmöjligheter bestående av en öppning med ett meshnät där regnskyddet hänger som en flik över, och därmed tillåter luft att cirkulera utan att för den delen riskera att bebis blir blöt.

Till liggdelen ingår även myggnät!

Liggdelen liksom sittdelen är helt fantastisk. Genomtänkt, praktisk, ombonad och rymlig!

Chassi

Maxi Cosi Lila XP har stora rejäla punkteringsfria gummibelagda hjul. Hjulen har bra mönster som gör att jag tror att man får bra grepp även i snö.

Varukorgen är bra och lättåtkomlig och tar hela 10 kg, mot föraren finns ett blixtlåsfack där man kan förvara mindre saker utan att riskera att de försvinner. Varukorgen fästes med knappar som rör sig längst en skena i chassit. Smart lösning då varukorgen på det sättet ”följer med” i fällningen av vagnen. Nackdelen är dock att de har en vana att haka ur. Man tappar inte varukorgen pga det, men det är irriterande.

Handtaget är av modellen teleskop och kan justeras i fyra lägen. Vagnen fungerar därmed för ett brett spann av längd på förare. Handtaget är klätt i snyggt konstläder som matchar bygeln. Man justerar handtaget i höjd genom att trycka in knappen på undersidan av det. På sidan av handtaget finns knappar för att hänga upp skötväskan på (godkänd för 2 kg).

Knappar för att låsa hjulen sitter på sidan av chassit. En ny erfarenhet som jag snabbt lärde mig uppskatta eftersom man inte behöver sträcka sig ner och pilla på smutsiga hjul.

Maxi Cosi Lila XP har en fotbroms som är uppdelad = höger sida (röd) trampas ner för att låsa hjulen, vänster sida (grå) trampas ner för att låsa upp!

Chassit har riktigt bra fjädring på samtliga hjul och gör vagnen väldigt behaglig att rulla.

Hopfällning

För att fälla Lila XP låser man först hjulen och trampar därefter ner bromsen för att sedan fälla in handtaget så att det går i botten.

Efter det trycker man in båda knapparna på handtaget och för det neråt/framåt. Då fäller vagnen ihop sig själv! För att göra vagnen ytterligare mer kompakt kan man sedan ta av bygeln och fälla in fotstödet.

Vagnen står hopfälld på samtliga fyra hjul.

Maxi Cosi Lila XP i en Peugeot 308 SW

Körkänsla

Jag gillar att rulla Maxi Cosi Lila XP. Den har grym fjädring och de punkteringsfria hjulen är stora och rejäla. Det är en vagn man kan ta sig fram med oavsett underlag.

Det är däremot inte en vagn som styrs med ett finger, eller som hävs utan ansträngning – det är en sak man måste ha med sig. Men körkänslan är bra och hela vagnen andas stabilitet!

Min upplevelse

Till Lila XP får man i princip allt man behöver. Man får regnskydd och myggnät till både liggdel och sittdel, man får påsar för förvaring av hjulen, man får bygel och grenband, man får adapter till babyskydd och man får dessutom en tjock dyna som fungerar året om!

Köper man denna vagn behöver man alltså inte köpa något som helst tillbehör till (utom möjligtvis en åkpåse.)

Jag är förälskad i Lila XP. Vagnen känns så oerhört genomtänkt och gedigen.

Båda sittdel och liggdel är rymliga och ombonade. Jag känner att jag verkligen vill ta mig ut och rulla vagnen, att jag vill att mina barn ska åka i den!

Jag uppskattar att den är så pass hög att man lätt kan ha ögonkontakt med sitt barn, och att den går att anpassa såväl till förare som till barn. Dessutom är suffletten på sittdelen GRYM. Den täcker precis allt. För mig som har haft barn som har haft nattskräck har dagssömnen varit otroligt viktig. En bra sufflett som verkligen skärmar av och ger barnet ro är därför en väldigt positiv egenskap i en vagn för mig!

Den enda nackdelen med vagnen är att den är ganska stor och klumpig hopfälld, och att den inte går att fälla med sittdelen vänd mot föraren. Just den egenskapen önskar jag SÅ mycket att den hade haft. Det hade gjort stor skillnad.

Jag rekommenderar Maxi Cosi Lila XP till familjen som vill ha en snygg, rejäl, rymlig och genomtänkt duovagn. Som uppskattar smarta lösningar och praktiska detaljer. Som värderar bekvämlighet för barn och förare framför en nätt och smidig vagn som tar liten plats vid förvaring.

Vill du köpa Maxi Cosi Lila XP och samtidigt gynna din egen barnvagnsnörd klicka min länk till BabyV. Tack på förhand!

Demo av Maxi Cosi Lila XP

Mått

Sittdel: Bredd 33 cm, djup 27 cm

Fotstöd: 25 cm

Ryggstöd: Bredd 38 cm, höjd 52 cm

Till sufflett: 65 cm

Handtag: 96 – 109 cm

Sitthöjd: 62 cm

Hopfälld: 41 x 61 x 93

Vikt: 13,8 kg (med sittdel)

Maxvikt sittdel: 22 kg

Maxvikt liggdel: 9 kg

Lämna ett svar

%d