Recension av Britax Smile 5Z

Inlägget innehåller reklamlänkar

Britax Smile 5Z är en vidareutveckling av omåttligt populära Britax Smile där man behållit alla fantastiska egenskaper Britax Smile alltid haft (som den grymma suffletten) samtidigt som man gjort vagnen ännu bättre! Med uppdateringar som en större och bättre varukorg, stadigare chassi, längre fotstöd och det faktum att Smile nu går att fälla med sittdelen vänd mot föraren gör Smile 5Z till en riktig fullträff.Uppdateringar från Britax Smile 4
* Större varukorg som nu färgmatchar sittdel och liggdel
* Förbättrat chassi som nu är mer stabilt
* Uppdadterad design, nya tyger och färger
* Smile 5Z kan fällas med sittdelen vänd mot förare
* Inbyggt fotstöd i chassit när sittdelen används framåtvänd
* Gummiskydd på chassit för att skydda det vid hopfällning

Liggdel
Smile 5Z har en fullstor och mysig liggdel som enkelt klickas av och på från chassit. Med så kallade memoryknappar kan man ta av liggdelen med ett enhandsgrepp då man kan trycka ner en knapp i taget och sedan lyfta upp liggdelen med hjälp av handtaget i suffletten.
Fodret på insidan av liggdelen sitter fast med dragkedja och kan därmed tas av om det behöver tvättas. Vilket oftast är standard på vagnar nu för tiden men en otroligt uppskattad funktion av mig. Liggdelens sufflett har en liten utfällbar solskärm men lämnar fortfarande en del att önska i form av längd för att täcka bebis optimalt, åtminstone under sommarmånaderna. Under de kallare månaderna när man använder liggdelslocket ligger bebis väl skyddad.
Liggdelslocket sitter fast med dragkedja som är en väldigt snygg lösning men framförallt en rejäl och praktisk lösning, det finns ingen chans att locket blåser av, det sitter där det sitter. Liggdelslocket har en kant längst upp mot liggdelen som skyddar bebis från väder och vind.

Precis som på Britax Smile 4 har liggdelen till Smile 5Z fantastiska ventilationsmöjlighet. Man kan öppna upp en ventilationslucka i suffletten samt också öppna upp tyget i själva liggdelen, under tyget finns meshnät som tillåter luften att cirkulera.
När liggdelen inte skall användas på ett tag kan den göras hyfsat platt genom att man tar ut madrassen och lossar de två stagen i botten för att fälla ihop den.
På undersidan av liggdelen finns fyra gummipluppar som den står på när den inte sitter fast på vagnen, den behöver således inte stå direkt på marken om man ställer den ifrån sig.

Sittdel
Britax Smile 5Z har en klassisk sittdel som går att ställa i sittläge, viloläge och liggläge med hjälp av spärren som sitter på baksidan av ryggstödet. Sittdelen är vändbar och har ett ställbart fotstöd. Suffletten är lång och täckande med en gedigen tittlucka/ventilationslucka och en solkeps längst fram.

Selen går att justera steglöst i höjd samt även förlängas för att kunna anpassas efter barnet. Den kan enkelt delas i fem delar för att underlätta när man sätter i dyna/åkpåse. När selen från axlarna sitter ihop med selen över höfterna kan den inte åka isär ”av sig själv vilket underlättar processen att spänna fast barnet, speciellt om man har ett barn som ej vill bli fastspänt.
Selen över höfterna kan även användas separat (rekommenderas ej från tillverkaren). På sidorna i sittdelen finns d-ringar man exempelvis kan använda för att sätta fast en dyna eller en åkpåse.
Bygeln är klädd i konstläder som matchar vagnen handtag. Den är svängbar och kan även tas av helt. Till vagnen ingår ett grenband som sitter fast i vagnen med kardborre vilket är praktiskt för då kan man ta av det när man exempelvis använder åkpåse.  
Längst upp på ryggstödet finns två hällor i tyg. I dessa kan man montera dynor och åkpåsar från Britax som har tygknappar längst upp, men de fungerar även ypperligt att använda för att sätta fast åkpåsar även från andra märken. Har åkpåsen päls brukar jag använda knapparna till pälsen för att fästa åkpåsen i hällorna, finns inte knappar kan man istället använda sig av exempelvis vanthållare (ena delen fäster man i åkpåsen, andra i vagnen).

Smile 5Z har plant liggläge och fungerar bra att använda tillsammans med en mjuklift. Fördelen med att använda just en mjuklift i sittdelen är att man kan dra nytta av den långa suffletten på sittdelen för att skydda bebis. En annan fördel om man har ett äldre syskon är att man enkelt kan skifta från vagn för bebis till en som syskonet kan åka i när man är ute och rullar.

Smile 5Z har en rymlig sittdel. Min dotter som blir 3 om några månader och är minst 92 cm lång har gott om plats att växa på. Har man sittdelen framåtvänt kan man dessutom använda det inbyggda fotstödet för att ytterligare maximera användningstiden. Min dotter har en bit kvar innan hon ens når ner till det, och även en lång bit kvar på ryggstödet. Smile är absolut en vagn som kan användas från nyfödd och upp till åtminstone 4 år!

Chassi
Britax Smile 5Z har ett stilrent chassi som antingen är grått eller svart beroende på vilken färg man väljer på klädseln. Smile har knäledshandtag vilket betyder att handtaget ej förlängs utan istället vinklas för att hitta rätt läge som är bekvämt för föraren. Handtaget är liksom bygeln klätt i konstläder. Smile 5Z har precis som Smile 4 punkteringsfria hjul där jag tycker man verkligen har lyckats behålla känslan av lufthjul. Jag har rullat samtliga versioner av Smile och jag kan inte säga att jag känner någon skillnad.
Smile 5Z har fantastisk fjädring. Den är otrolig mjuk och lättrullad och ”följer med” i ojämnheter i underlaget. Varukorgen, som förbättrats till Smile 5Z är nu större och längre. Tidigare har jag tyckt att Smile haft en bra varukorg men nu är den ännu bättre. Varukorgen är lättåtkomlig från alla håll och maxvikten i varukorgen är 7 kg och man får utan problem med allt man behöver för en dag.
Fotbromsen är fjädrad vilket betyder att man trycker ner den för att bromsa, och sen ner igen för att lossa. När bromsen ligger i så är den röd och när den lossas blir den grön.

Hopfällning
Smile 5Z kan fällas med sittdelen vänd mot föraren! WOHO!!
Att det gör mig glad är för att det verkligen underlättar den dagliga hanteringen för mig. Jag fäller oftast mina vagnar när jag förvarar dem. Att behöva svänga runt sitsen varje gång man ska fälla för att sen vända tillbaks den när man ska ut och rulla är ett irritationsmoment. Smile 5Z blir lång fälld med sittdelen på så det kanske inte alltid fungerar i ett trångt bagage men sparar åtminstone golvplats och energi när man förvarar den hemma.

För att fälla ihop Smile 5Z med sittdelen vänd mot sig börjar man med att vinkla sittdelen med huvudändan ner mot chassit. Detta gör man genom att lyfta på spärren/handtaget som sitter längst ner på sittdelen och trycker sedan in knappen som sitter mitt på spärren.
När sittdelen är vinklad ner kan man fälla Britax Smile 5Z som vanligt. För att fälla chassit drar man de båda spärrarna, som sitter en bit ner på undersidan av handtaget, uppåt mot sig. Sedan fäller man chassit nedåt och den automatiska transportspärren går in och låser. När Britax Smile 5Z är fälld kan den förvaras stående på sina bakhjul samt lutandes på handtaget. På handtaget finns ett gummi skydd som gör att man inte riskerar att skada handtaget när den står hopfälld.
För att undvika att framhjulen fastnar under hopfällning och krånglar till det brukar jag börja med att ställa framhjulen rakt fram, innan jag börjar fälla vagnen.

Ståbräda och babyskydd
Till Smile 5Z ingår adaptrar till Britax egna babyskydd. Deras nya babyskydd har samma fästen som Maxi Cosi, Besafe och Cybex så adaptrarna passar även till babyskydd från dessa märken. Jag älskar att kunna sätta babyskyddet på chassit. Det är ingen funktion jag använde när jag fick mitt första barn. Men med flera syskon som ska hämtas och lämnas i skola och förskola, och med hänsyn till att vi bor på landet och tar bilen överallt har funktionen nu varit avgörande för att få vardagen att gå ihop.

Smile 5Z har precis som föregångarna inget rakt bakstag där man kan fästa en ståbräda. Man får därför välja en ståbräda där fästena kan justeras till att sitta där det passar. De ståbrädor jag testat med Britax Smile är Bumprider samt Lascal Byggy Board, båda vilka jag tycker fungerar bra!

Körkänsla
Jag tycker att, som jag redan skrivit, Smile 5Z är en dröm att rulla. Den är otroligt lätt att både styra, köra över trösklar och den rullar mjukt på de flesta underlag. Det är just körkänslan i kombination med några andra egenskaper jag älskar som gör att kärleken till Smile 5Z består.
En sak som uppdaterats på Smile 5Z är framhjulsupphängningen. I framhjulsfästet sitter en liten fjäder som hjälper till att kompensera för ojämn terräng. Syftet med detta är att hjulen alltid skall ha markkontakt så att man får en följsam och smidig körkänsla / åktur. Samma funktion fanns på Britax Go serien för de som har testat på en av de vagnarna.

Smile tar sig fram på de allra flesta underlag. Gräs, grus, lättare skogsvägar. Tack vare bra tåliga hjul och rejäl fjädring. Det är fortfarande ingen terrängvagn men en väldigt bra och nyttig allroundvagn som klarar av ett varierat liv med barn oavsett om man bor på landet eller i stan.

Jag är 170 cm och jag kan gå helt normalt utan att sparka i vagnen.


Min upplevelse
Smile är en av mina favoritvagnar. Den tror jag ingen har undgått. Man glömmer väl aldrig sin första kärlek? Även om Smile har uppdaterats massor sen jag rullade min första Brio Smile så är den fortfarande den där härliga vagnen jag blev förälskad i.
Varför är den så bra? För mig är det en väldigt enkel vagn som har ”allt man behöver”. En bra och rymlig sittdel med fullt liggläge, grym sufflett, underbar körkänsla samt nu också en ännu bättre varukorg. Jag skriver som jag har skrivit tidigare. Smile är en perfekt första vagn, när man inte riktigt ännu vet vad man vill ha i en vagn. Framförallt är det en väldigt prisvärd vagn där man får gedigen kvalitet för ett lägre pris än många jämförbara duovagnar.

Stötta mig gärna genom att använda nedanstående länkar om du ska köpa en Britax Smile 5Z.
Tack snälla på förhand! <3

BabyV – Just nu babyskydd på köpet vid köp av duovagn.
Jollyroom
Bonti
Pyret & Snäckan
Här finns alla mina reklamlänkar <3


Mått
Vikt vagn 13 kg
Maxvikt sittdel 22 kg
Bredd vagn 57 cm
Sits djup 24 cm
Sits bredd 33 cm
Fotstöd 25 cm
Ryggstöd 48 cm
Axelbredd 33 cm
Handtag 88-110 cm
Till sufflett 66 cm
Hopfälld med sittdel vänd mot föraren 34x57x110
Hopfälld med sittdelen vänd framåt 35x57x93,5Lämna ett svar

%d