Recension av Cybex Talos S Lux (2023)

Denna recension innehåller reklam samt reklamlänkar

I höstas fick jag nys om att det skulle släppas en uppdaterad version av Talos S Lux och med de förbättringar jag fick höra om visste jag att den skulle bli en riktig hit. Med 2023 versionen av Cybex Talos S Lux har vagnen gått från att vara bra – till att vara strålande!

Uppdateringar på Cybex Talos S Lux 2023
* Chassit har mjukare linjer
* Hjulen har blivit mer jämnstora och har en lägre profil
* Det är mycket bättre fjädring i chassit som tillsammans med de förbättrade hjulen ökar terrängframkomligheten
* Varukorgen har blivit större och har en maxvikt om 10 kg
* Suffletten har blivit avsevärt mycket bättre. Lång, täckande och utan de tittluckor på sidorna som tidigare fanns. Toppklass!
* Suffletten har fått två ventilationsluckor som öppnas och stängs med tysta magneter.
* Selen justeras enkelt med en hand (liknande sådan man har på bakåtvända bilstolar). Cybex kallar den ”One Pull Harness”
* Meshtyg i ryggstödet som gör det svalt och skönt för barnet
* Liggdelen har fått bättre ventilation och är numer godkänd som säng  


Som jag skrev tidigare anser jag att Talos S Lux har gått från en bra vagn till att bli en riktig fullträff. Tidigare såg jag den mer som en bra sittvagn när man ville ha en lite smidigare variant. Men med denna version konkurrerar man på riktigt med andra duovagnar på marknaden, och man gör det dessutom med ett riktigt bra pris.
Den bästa uppdateringen av de jag räknade upp ovan är helt klart suffletten. Den har blivit otroligt bra och täckande. Dessutom har den har två gedigna titt-/ventilationsluckor. Tyget är även det bättre än i föregående version då det på förra versionen lätt drog åt sig damm, men med 2023 finns inte det problemet. Suffletten har också tydligare lägen och är enklare att ställa in. De nackdelar jag personligen upplevde med suffletten på förra versionen av Talos S Lux är därmed som bortblåsta och suffletten har nu allt man kan önska i en bra sufflett.

Den enda uppdateringen som jag är egentligen är osäker på är selen. Vet inte vad det är med Cybex och att ha en förkärlek till krångliga selar? Inte för att denna är dålig, men varför inte göra det enkelt för sig med en vanlig fempunktssele som går att dela? Cybex nya ”one pull harness” innebär att man helt enkelt justerar selen som i en bakåtvänd bilbarnstol. Man tar de två delar av selen som går över barnets höfter och axlar och knäpper ner i bältesspännet. Sen drar man åt hela selen genom att dra i remmen som sitter mellan barnets ben. Den fungerar absolut bra jag ser bara inte riktigt syftet med den. Nackdelen med den här typen av sele är att man är begränsad med vilka dynor och åkpåsar som fungerar med Talos S Lux (2023). Men är man bara medveten om det faktumet och anpassar inköpen därefter så är det ”problemet” löst.  

Sittdel
Cybex Talos S Lux har en vändbar vanlig sittdel med bra nästan upprätt sittläge, viloläge och nästintill plant liggläge. Sittdelen är mjuk och ombonad och jag gillar verkligen känslan hos den.
Ryggstödet vinklas genom att man använder sig av den vita spärren som sitter på baksidan. Man behöver använda spärren även för att vinkla upp ryggstödet från viloläge/liggläge, barnet kan alltså ej själv dra sig upp.
Sittdelen vänds genom att man trycker in de vita handtagen som finns på vardera sidor om sitsen och sedan lyfter rakt upp. Fotstödet är reglerbart och har en tydlig kant där barnet kan vila sina fötter. Fotstödet kan ställas i tre olika lägen. För att justera det nedåt trycker man in de vita knapparna som finns på sidorna om det, för att justera det uppåt är det bara att lyfta. Nedre delen av stödet är av hårdplast = enkelt att torka av (guld för småbarnsföräldrar!) Bygeln är av modellen ”swing-away” och går att svänga undan när man ska sätta i barnet. Den går även att ta av helt.
Ryggstödet är rymligt men det justerbara fotstödet är något kort. Sitter barnet framåtvänd har hen möjlighet att använda sig av chassits inbyggda fotstöd. Till sittdelen ingår en fotsack.

Liggdel
Liggdelen till Talos S Lux heter Cot S och är precis som vagnen i övrigt uppdaterad till 2023 modellen och den är numer godkänd som säng tack vare uppdaterad ventilation. Liggdelen är en klassisk liggdel med bärhandtag i suffletten och en mjuk madrass med avtagbart överdrag. Innertyget är också avtagbart med hjälp av ett blixtlås. Tygerna är därmed lätta att ta av och tvätta vid en eventuell olycka. Sufflettens har en solkeps längst fram och baktill finns möjlighet att vika upp tyget för att på så sätt få in bra med luftgenomströmning i vagnen. Tyvärr är suffletten lite för kort för att täcka barnet bra. Tillsammans med liggdelslocket får barnet bra skydd men under varma sommardagar krävs extra solskydd som exempelvis en extern solkeps.

Närmst föraren finns två små fickor i innertyget för förvaring av exempelvis nappar. Liggdelslocket fästes med tryckknappar och sitter snyggt och tight på och riskerar ej att lossna när det är fäst korrekt.
Liggdelen fästes direkt på chassit utan adaptrar och tas loss enkelt med ett enhandsgrepp tack vare  ”memoryknappar” (man kan trycka ner en i taget och sen lossa liggdelen).  

Chassi
Talos har en fotbroms som sitter mitt på bakstaget. Man trycker ner den för att bromsa och ner igen längre fram för att lossa. Talos har fyra hjul, mindre svängbara fram (som går att låsa), och lite större bak. Hjulen är skumfyllda och gjorda av rejält gummi. Däcken är mönstrade vilket talar för att de kommer att klara av lite snö då just mönster gör att hjulen får bättre grepp.
Talos hjul känns både tåliga och hållbara! Skumfyllda hjul i gummi är enligt mig de bästa. De har känslan av lufthjul utan att man riskerar punktering eller att det ska fastna massa stenar. Talos hjul är helt enkelt riktigt bra!
2023 versionen av Talos har rejäl fjädring i chassit och den rullar mjukt och har bra gung. Handtaget är ett teleskophandtag och justeras enkelt i höjd genom att man trycker in knappen på undersidan av handtaget. Handtaget är klätt i konstläder som matchar bygeln snyggt. Varukorgen är lättåtkomlig och rymlig. Rullar man Talos får man med sig allt man behöver för dagen!
Varukorgen klarar även av en mindre storhandling två vilket är guld värt för mig som just nu alltid har med babyskyddet när jag handlar och därmed inte alltid kan få med mig en kundvagn.  

 

Hopfällning
Cybex Talos S Lux kan precis som sin föregångare fällas med sitsen på oavsett riktning, vilket jag absolut älskar. Har man en vändbar vagn är det oftast för att man vill kunna ha barnet vänd mot sig, då vill man inte behöva hålla på att ta av eller ändra på sittdelen för att fälla den. Tyvärr så anser jag att den är lite strulig att fälla med sittdelen vänd mot föraren. Eller egentligen inte att fälla, men däremot att fälla upp då fotstödet fastnar i varukorgen och frustrationen kan bli stor. Ett hack för att mildra detta fenomen är att ”fälla in” varukorgen innan man fäller vagnen, men det hjälper tyvärr inte alltid. Att fälla Talos är superenkelt. Man fäller först ihop sittdelen genom att använda spärren på baksidan och fälla den framåt mot fotstödet. Sedan pressar man den vita knappen på handtaget åt sidan, och trycker ner knappen på handtagets undersida. Sedan för man handtaget inåt och nedåt. Talos viker då ihop sig på mitten och låses automatiskt med hjälp av transportspärren som sitter på sidan av chassit (ibland kan man behöva trycka ihop chassit för att spärren skall låsa).
Hela manövern går dessutom att genomföra med ett enhandsgrepp.

Körkänsla
Förutom suffletten så är den uppdaterade körkänslan den allra bästa uppdateringen av Talos S Lux i 2023 version. Den är rejäl samtidigt som den rullar lätt. Det är svårt att sätta ord på den men Talos S Lux är väldigt mjukt och lättkörd. Trots att det är en rejäl vagn så är det en vagn man kan kryssa runt med i en trång butik utan att bli galen. Den påminner mycket om en annan populär duovagn som länge varit en favorit hos mig.
Talos svänger lätt utan att man behöver lägga mycket tynd eller kraft på handtaget, den är lätt att häva och rullar bra oavsett underlag. Jag skulle inte kalla den en klassisk terrängvagn eller ge mig off-road ut i skogen med den, men den presterar absolut bra i enklare terräng. Vad jag menar då är mjuka grusvägar, gräs och vanliga skogsstigar.

Är man van vid en tyngre och mindre lättrullad vagn kanske man kan uppleva Talos som lite ”vinglig” men det skulle jag vilja dementeradet  å det grövsta. Fjädringen i chassit gör att den kan svänga i sidled men detta är bara positivt. Bekvämt för barnet och helt enkelt en mjukare körkänsla utan stötar.

Att rulla med babyskydd
Trots att chassit inte är det minsta på marknaden är Talos ändå en vagn jag valt att ”slänga in” i bilen när jag velat ha ett chassi att använda tillsammans med babyskyddet. Dels för den gedigna varukorgen, men främst för körkänslan. På barnen skolgård finns mjukt mjukt grus där många vagnar helt enkelt inte tar sig fram. Talos S Lux däremot plöjer över skolgården utan problem. Adaptrarna kan sitta på och fällas med vagnen så det är bara att ta ut chassit i ett paket och klicka på babyskyddet. Adaptrarna jag har fungerar med babyskydd från Cybex (jag har Cloud Z2), Maxi Cosi, Besafe och Britax (ej äldre babyskydd).

Min upplevelse
Jag gillar verkligen 2023 versionen av Cybex Talos S Lux. Sittdelen är mysig och ombonad med genomtänkta detaljer, konstruktionen av chassit är grym med den nya uppdaterade fjädringen, varukorgen är riktigt gedigen och rymlig. Hjulen är grymma, Körkänslan riktigt bra och suffletten är lång och täckande. I princip allt jag önskade skulle uppdateras med den föregående versionen lever 2023 modellen upp till, det enda jag har kvar att önska är att den skulle vara smidig att fälla med sittdelen vänd mot föraren, samt att den skulle haft längre fotstöd – men man kan som bekant inte få allt. Oavsett vad så är Cybex Talos S Lux 2023 en grym vagn och numer en riktigt konkurrent till andra duovagnar på marknaden! Letar man efter en vändbar sittvagn som är rejäl nog att ha som enda vagn, men ändå smidigt nog att inte ta upp hela bilens bagage. Som klarar de flesta underlag och ändå inte gör hål i plånboken – då har man kommit rätt med Talos S Lux.

Vill du klicka hem Talos S Lux och samtidigt stötta mig, använd gärna länkarna nedan. Tack <3

Klicka för BabyV
Klicka för Babyland
Klicka för Bonti
Klicka för Jollyroom
Klicka för Babyshop
Klicka för Lekmer
Klicka för Pyret och Snäckan
Klicka för Köpbarnvagn


Mått
Maxvikt sittdel 22 kg
Maxvikt varukorg 10 kg
Maxvikt liggdel 9 kg
Sittdel djup 26 cm
Sittdel bredd 30 cm
Ryggstöd höjd 50 cm
Ryggstöd bredd 31 cm
Fotstöd 22 cm
Vikt sittvagn 14,2 kg
Handtags höjd 102-112 cm
Hopfälld med sittdel vänd mot föraren 79 x 60 x 36 cm

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: