Recension av Cybex Gazelle S

I samarbete med Cybex

Ända sen mystiska bilder på Cybex nya syskonvagn dök upp på sociala medier efter en babymässa hösten – 19 så har jag längtat efter att den skulle släppas. I höstas var det äntligen dags!
Gazelle S är en syskonvagn på längden med något så unikt som vanliga sittdelar (dvs ej “ergo”). Den första syskonvagnen i sitt slag! Cybex Gazelle S är dessutom inte bara en syskonvagn utan den är så mycket mer än så!


Sittdel
Sittdelen är en vändbar, klassisk sittdel som blir plan i liggläge. Sittdelen är härligt ombonad med mjuk vaddering. Ryggstödet har tre lägen, sittläge, viloläge samt liggläge.
Selen är Cybex klassiska fempunktssele som endast går att dela i tre delar. Den går steglöst att justera i höjd för att anpassas till barnet som åker. Bygeln är klädd i snyggt konstläder och är en såkallad “Swing away” bygel vilket betyder att den går att svänga undan. Fotstödet är justerbart och går att ställa i två lägen. Suffletten är förlängningsbar med en öppningsbar tittlucka i meshnät. Suffletten har även en utvikbar solkeps längst fram. En bra egenskap är att suffletten går att höja på ramen när barnet växer! Sittdelen har en maxvikt om 22 kg.

Liggdel
Liggdelen är en klassisk liggdel med bärhandtag i suffletten och en mjuk madrass med avtagbart överdrag. Innertyget är också avtagbart med hjälp av ett blixtlås. Tygerna är därmed lätta att ta av och tvätta om de blivit smutsiga. Suffletten har en tittlucka/ventilationslucka med meshnät baktill och en solkeps längst fram.Närmst föraren finns två små fickor i innertyget för förvaring av småsaker. Liggdelslocket fästes med tryckknappar och sitter väldigt snyggt på. Liggdelen fästes direkt på chassit utan adaptrar. För att ta av liggdelen trycker man först in den vita knappen på ena sidan och sedan den andra. Sen är det bara att lyfta. Knapparna är såkallade “memoryknappar”.

Chassi
Gazelle S har rejäla punkteringsfria gummihjul och inbyggd dämpning på alla fyra hjulen. Handtaget är läderklätt och av teleskopmodell (dvs det höjs och sänks i höjd, vinklas ej). Gazelle S har en gedigen varukorg som är lättåtkomlig från alla håll (när man rullar den som enkelvagn). Bromsen är en fjädrande broms vilket innebär att man trycker ner den för att bromsa, och sen ner igen för att lossa!
En speciell sak med Gazelle S är att den har inbyggda adaptrar i chassit. Så när man rullar den som syskonvagn så behöver man ej montera lösa adaptrar utan de finns redan i chassit. Den främre vrider man upp och den bakre glider i sitt fäste längst tre olika punkter som är markerade med prickar på chassit. En supersmidig och smart lösning! Min Gazelle S har ett snyggt chassi i bronsaktig färg.

Shoppingkorg
Den lilla shoppingkorgen är ett perfekt komplement när man bara rullar med ett barn. Den tar hela 10 kg och ingår när man köper sittvagn en.Det är en rymlig korg med en liten ficka med dragkedja på insidan. Korgen kan endast användas med adaptrar längst upp mot föraren (och sittdel, liggdel eller babyskydd längst ner) eller i mitten om man bara rullar med shoppingkorgen.


Hopfällning
För att fälla ihop vagnen så fäller man först ihop sittdelen. Sedan trycker man in de två vita knapparna på handtaget, lättar på spärren på vänster sida och för handtaget nedåt och då fälls vagnen ihop och kan förvaras stående. Undersidan av sitsen har ett handtag som kan användas för att lyfta vagnen. Gazelle S kan fällas med sitsen på oavsett riktning.

Den kan även fällas med båda sittdelarna på, vända mot föraren. Vilket är en helt fantastisk egenskap. För att fälla den med med båda sittdelarna på fäller man först den bakre, sedan chassit och slutligen den främre (omvänd ordning vid uppfällning)

Sätt att använda vagnen
Sittdel, liggdel, soppingkorg och babyskydd kan användas i oändligt många konfigurationer. En bra guide till dessa finns på bild i varukorgen, där finns också beskrivet vilken maxvikt som gäller i vilket läge.
Eftersom den bakre adaptern kan vara i tre olika lägen är det bra att kontrollera i vilket läge den ska vara vid en viss konfiguration. Först när jag började skriva denna recension såg jag att man ej får använda sittdel med adaptrar i läget längst upp samtidigt som man har liggdel längst ner. Är liggdelen längst ner får man endast ha sittdelen i mittenläget (läget med två prickar). Så mitt råd är därför att kontrollera att den figuration ni vill rulla är okej, innan ni ger er ut.


Jag har adaptrar till Cybex babyskydd dessa är testade för Cybex och GB Babyskydd men fungerar även med Maxi Cosi och Besafe.

Körkänsla
Som enkelvagn är Cybex Gazelle S väldigt lätt att rulla. Den är lite längre än andra enkelvagnar men inget som jag tänker på eller som stör. Den rullar bra både på gräs och grus och går att häva över kanter utan besvär trots sin längd.

Som syskonvagn är den tyngre att rulla. Framförallt så som jag rullat, med det stora barnet fram. Det är något man måste ha i åtanke om man skaffar en syskonvagn på längden och inget unikt för Gazelle. Den är inte kul att köra på mjuk grus eller i snö, utan passar bäst på fast underlag. När snön kom låste jag framhjulen för att kunna ta mig fram. Resultatet blev att det var väldigt svårt att svänga alls med Julian sittandes där fram, jag fick verkligen ta i med all min kraft.

Min upplevelse
Gazelle har många fördelar som både syskonvagn och enkelvagn. Som enkelvagn är den en dröm med sina fantastiska förvaringsmöjligheter och höga maxvikt.

Som syskonvagn så älskar jag att båda sitsarna är fullstora så att man kan välja fritt vilket barn som ska sitta var. Jag tycker även det är bra att den har vanligt sits och inte ergonomisk och att det alternativet nu finns.
Att adaptrar är inbyggda i chassit låter som en liten grej. Men det är superskönt att inte behöva ha de separat, med risken att man glömmer dem eller att de inte sitter på när man kommer där bärandes på liggdelen och det är lera ute.
Att man kan fälla Gazelle med sitsen på oavsett riktning är också en stor fördel. Även om det borde vara fallet med alla vändbara vagnar så är det inte det.

Gazelle är väldigt lång som syskonvagn vilket såklart till viss del är en nackdel för det gör den tyngre att rulla/styra, men med fördelen att barnen kan sitta vända mot varandra – ett sätt som både jag och barnen älskar att rulla på.
Jag hade önskat att Gazelle hade längre mer täckande suffletter och en sele som gick att knäppa bara över höfterna som alternativ.
Jag rekommenderat Gazelle S till den som vill ha en härlig stadsvagn med riktigt bra förvaringsmöjligheter som enkelvagn och där man lätt kan omvandla vagnen till en syskonvagn. Passar den växande familjen boende i stan eller den familj där det ena barnet bara åker ibland och man vill ha ett smidigt alternativ 😊

Cybex Gazelle S vs. Cybex Talos S Lux

Vill ni köpa en Gazelle S och uppskattar det jobb jag gör – använd gärna länkarna nedan. Då får jag en liten kickback från ert köp. Tack på förhand för att ni väljer att stötta mig <3
Cybex Gazelle S hos Babyland
Cybex Gazelle S hos Jollyroom
Cybex Gazelle S hos BabyV
Cybex Gazelle S hos Bonti

Mått
Sits: djup 20 cm, bredd 28 cm, ryggstöd 47 x 30, fotstöd 20 cm, till sufflett 53 cm
Liggdel liggyta: 32 cm x 72 cm
Handtag: 99-109 cm
Hopfälld med sits på: 86 x 32 x 65 cm
Bredd enkelvagn: 65 cm
Minsta längd vagn: 92 cm

Lämna ett svar

%d