Recension av Baby Jogger City Tour Lux

Jag är i skrivande stund inne på min fjärde Baby Jogger City Tour Lux.
Varför, undrar då säkert de flesta? Svaret är enkelt: Jag kan inte släppa vagnen. Den är en av mina absoluta favoriter. Jag har ändå försökt tre gånger, men går alltid tillbaka till den.
För jag har inte sålt för att jag inte velat ha vagnen, utan bara för att jag känt att jag ”måste”. För att platsen har behövts till annat. Men jag har alltid köpt den igen, saknat den för mycket för att vara utan.

Varför hoppas jag att ni kan utläsa i den här recensionen!

Sittdel

Baby Jogger City Tour Lux har en plan vändbar sittdel med ställbart fotstöd. Ryggstödet kan ställas i fyra olika lägen, rakt sittläge, två vilolägen och ett nästintill plant liggläge. Fotstödet kan ställas i två lägen, frakt fram eller snett nedåt.

Suffletten har en rejäl solkeps som kan vikas ut vid behov, och en tittlucka/vädringslucka med meshnät som öppnas och stängs med tysta magneter. Suffletten täcker riktigt bra i sittläge, men kunde varit ytterligare lite längre för att täcka barnet ordentligt i liggläge.
För att suffletten skall vara spänd gäller det att man drar fram den så att man hör den klicka i fästena på båda sidorna.
De första vagnarna som kom hade problem med att suffletten ibland åkte tillbaka när den var i liggläge och spänningen släppte, detta är dock åtgärdat av Baby Jogger.

Selen är Baby Joggers klassiska fempunktssele som kan delas i lika många delar. Selen kan ställas i tre olika höjdlägen på ryggstödet och anpassas lätt efter barnet som åker.
Bygeln (som köps separat) kan svängas undan och till den ingår en mjuk mugghållare till barnet som fästes med en tryckknapp.

Liggdel

Liggdelen till Tour Lux är liten och smidig, samtidigt som den faktiskt känns ganska rymlig! Den har en mjuk madrass, ombonade sidor och ett bärhandtag i chassit för smidig transport av sovande barn.
Liggdelslocket är täckande och skyddar bra, det är avtagbart så att luften kan cirkulera när det är varmt.

Liggmåttet är hela 73 x 30 cm vilket jag tycker är imponerande för en liggdel som faktiskt kan fällas tillsammans med chassit. För det är ju det som är grejen med liggdelen till Tour Lux. Den kan fällas tillsammans med chassit! Och Tour Lux blir inte mycket större hopfälld som liggvagn jämfört med som sittvagn, en alldeles fantastisk egenskap.

Chassi

Tour Lux har ett fast handtag som är klätt i gummi. Det är enligt mig perfekt i höjd och jag rullar vagnen väldigt bekvämt. Jag är 170 cm lång.
Chassit saknar inbyggt fotstöd men barnet som är vänt framåt kan vila fötterna på ramen.

Varukorgen är stor och rymlig med hänsyn tagit till att Tour Lux är en liten vagn. Den är dessutom väldigt lättåtkomlig och man får utan tvekan in både skötväskan och en dags shopping.

Framhjulen är svängbara och går att låsa. Alla fyra hjulen är gjorda av tåligt gummi som inte tar upp något grus.

Tour Lux har en handbroms som sitter på höger sida om handtaget, man lägger i den genom att trycka den lilla svarta spaken framåt. Lossar bromsen gör man genom att trycka in den grå knappen.
Transportväska i ryggsäcksmodell ingår. I varukorgen finns ett perfekt liten fack försett med blixtlås där denna kan förvaras.

Hopfällning

Att fälla Tour Lux är superenkelt.  En fantastisk egenskap för en vändbar liten vagn.

För att fälla Tour Lux med sittdelen på börjar man med att fälla ihop sittdelen. Detta gör man genom att använda spärren på baksidan av ryggstödet och fälla ryggstödet ner mot benstödet, så att den blir dubbelvikt. Sedan trycker man in de båda knapparna på handtaget och fäller det framåt nedåt. Man avslutar med att lyfta upp vagnen i remmen som sitter på undersidan av sitsen. Då fälls vagnen ihop och transportlåset går i. Hela denna manövern kan göras med en hand!
Tour Lux kan fällas med sittdelen på oavsett riktning på den.

För att fälla Tour Lux med liggdelen på så börjar man med att lossa kardborrefästena på undersidan av liggdelen och drar sedan i stroppen som sitter i mitten. Sen trycker man in den grå knappen nere vid benändan och viker liggdelen på mitten, över sig själv. Chassit fälls sedan ihop precis som jag beskrivit ovan.

För att fälla ut liggdelen igen trycker man in den grå knappen vid benändan och viker upp liggdelen. Sedan drar man i de båda stropparna som sitter på undersidan (en vid huvudändan och en vid benändan) tills liggdelen spänns upp och fäster de sen i kardborrefästena på undersidan.
Här visar jag hur man gör.


Körkänsla

Jag tycker att Baby Jogger City Tour Lux är riktigt härlig att köra. Den är lättkörd och framförallt lättstyrd. Man manövrerar den med en hand utan minsta besvär. Jag blir alltid lika glad av att rulla den i trånga butiksgångar eller när jag kryssar fram mellan grupper av människor – för det känns så lätt!

Tour Lux är helt klart allra bäst i stadsmiljö och på asfalt tack vare sina små hjul. Men jag tycker att den även tar sig fram hyfsat bra på gräs och grus, den sortens underlag utgör åtminstone inget hinder.


Min upplevelse

Jag älskar att rulla Tour Lux. För ett tag sen var jag och Julian i stan och hade lite egentid. Tour Lux hade fått följa med. Och det var så himla härligt! Han satt tryggt på plats samtidigt som vi pratade om allt och inget och jag utan besvär rullade runt honom med en hand. En riktigt njutbar runda! Jag uppskattar verkligen möjligheten att ha honom vänd mot mig, samtidigt som vagnen i sig är liten, smidig och lättrullad som andra framåtvända resevagnar.

För det är det som jag gillar med just Tour Lux. Att den är liten, smidig OCH vändbar. Att den rullar lika lätt som andra jämförbara resevagnar, att den är lika lättstyrd och blir (nästintill) lika liten hopfälld och att den samtidigt är VÄNDBAR! För alla är inte det här med vändbar så viktigt, men det har det alltid varit för mig.

Även nu, när barnen är 2,5 och 4 år så hade jag helst av allt alltid haft de vända mot mig. Möjligheterna att samtala är så mycket större, att kunna dela deras upplevelser, kunna skydda dem och samtidigt knyta an.

Men varför är just Baby Jogger City Tour Lux en så stor favorit hos mig? Utöver ovanstående har jag svårt att sätta fingret på det. Det var helt enkelt bara äkta kärlek vid första ögonkastet.

Betyder det att den är perfekt? Nej! Jag skulle framförallt önska en längre sufflett och ett inbyggt fotstöd i chassit – men allt som allt – så älskar jag den! Och denna gång är Tour Lux här för att stanna!

I januari ska den få rulla runt på en nya liten Barnvagnsgalning <3

Jag rekommenderar Baby Jogger City Tour Lux med både sittdel och liggdel från det att barnet är nyfödd som det ultimata komplementet till ens ”vanliga” duovagn. Med City Tour Lux kommer man ha en härlig liggvagn från födseln som tar minimalt med plats, men som ändå låter bebis ligga ombonat. Och när det är dags att byta till sittvagn har man ett smidigt alternativ att ha i bilen/på resan som ger alternativet att ha bebis vänd mot sig. En egenskap som är ack så viktig för mig!

Vill ni köpa en Tour Lux och samtidigt stötta mig? Använd gärna någon av länkarna nedan. Genom att använda dem får jag några kronors kickback som jag kan lägga på Blogg och Instagram – tack för att ni läser och för att ni uppskattar det jag gör <3

Köp Tour Lux hos Jollyroom

Köp Tour Lux hos BabyV

Köp Tour Lux hos Babyland

Mått

Sittdel djup 22 cm
Sittdel bredd 28 cm
Ryggstöd höjd 50 cm
Ryggstöd bredd 36 cm
Fotstöd 20 cm
Handtag 98 cm
Till sufflett 58 cm
Maxvikt: 20,5 kg sittdel, 9 kg liggdel, 8 kg varukorg
Hopfälld med sittdel: 63×53,5×24 cm

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: