Recension av Cybex Priam

Priam är en vagn jag drömt om så otroligt länge. Suktat efter den när jag sett den på stan. Tittat på alldeles för många videos och spenderat otaliga timmar på blocket och i butiker.
För Priam är riktigt snygg. Den snyggaste vagnen som gjorts enligt mig. Den har så otroligt stilfulla linjer och detaljerna är helt enkelt fantastiska.Dessutom hör jag sällan eller aldrig något negativt om just Priam.

Jag hade därmed oerhört höga förväntningar på Cybex Priam när jag äntligen fick rulla den. Lyckades Priam leva upp till förväntningarna?

 

Recensionen är i samarbete med Cybex Global!


Cybex Priam kan köpas som sittvagn eller som duovagn. Liggdelen kan även köpas separat!
Man väljer chassi och tyger helt efter egen smak. Cybex har gjort det så smart att chassi, bygel, sittdelsbas samt grenspännet till selen kommer i ett paket. Detta gör att dessa detaljer matchar varandra oavsett vilken färg man väljer på sittdelen. Tyget till sittdelen köper man i ett annat paket (Priam seat pack).

Chassit finns i fyra olika varianter på 2019 versionen av Cybex Priam: Mattsvart eller krom med svarta detaljer och roseguld eller krom med bruna detaljer. Samtliga dessa chassin finns även som ePriam.
Sittdel och liggdel finns i flera olika färger och specialkollektioner (ännu fler kommer 2020 – min favorit är definitivt Mustard Yellow).
Vissa av färgerna finns även i en ”plus” variant. Det vanliga tyget är glansigt (likt satin), medan ”plus” har en grövre struktur.

Min Priam har ett mattsvart chassi med svarta detaljer och Indigo blue plus sittdelstyg. Liggdelen är Indigo blue i det lite mer glansiga tyget.

 

Demo av Cybex Priam hittar ni här!

Sittdel

Cybex Priam har en vändbar plan sittdel med bra sittläge, två vilolägen och fullt liggläge. Sittdelen vänds genom att man trycker in de stora svarta runda knapparna på vardera sida om sitsen. Dessa är så kallade memory knappar så man kan trycka in en knapp i taget för att sen vända sittdelen. Manövern går alltså att genomföra med en hand (optimalt när man är småbarnsförälder). Sittdelen är mycket rymlig. Ryggstödet är långt och även fotstödet har gott om utrymme. Min 3,5 åring på ca 98 cm får plats utan problem. Det är otroligt imponerande för att vara en duovagn. Fotstödet är reglerbart och kan ställas i flera lägen. Till sittdelen ingår en ”dyna”. Denna går att ta loss om man vill skapa ytterligare plats för barnet (exempelvis på vintern när man vill montera en åkpåse). Bygeln är swing-away, vilket betyder att den går att svänga undan när man ska sätta i och ur barnet. Den är klädd i samma konstläder som handtaget och är väldigt snygg.

Priams sufflett är förlängningsbar och har en liten solkeps längst ut. I sufflettens förlängning finns det en tittlucka som även kan användas som ventilationslucka på varma dagar. Priams sufflett skulle, liksom på de flesta vagnar, kunna vara ännu längre för att vara riktigt bra och täckande även i liggläge.

Selen på Priam är fempunkts men den går bara att dela i tre delar. För att exempelvis sätta i en dyna eller en åkpåse i Priam behöver man trä ur selen ur axeldelen. Ett moment som är lite störande tyvärr. Bäst fungerar dyna/åkpåse med vertikala hål så att man slipper denna övning.

Liggdel

Liggdelen till Cybex Priam är rund i formen och väldigt rymlig. Den känns väldigt lyxig och ombonad! Fodret är mjukt och gosigt och går att ta av och tvätta. Liggdelslocket fästes med blixtlås, en väldigt snygg detalj som även är funktionell. Locket sitter på plats och glider inte av! Ovanför bebis huvud kan man öppna upp tyget, både i suffletten men även i liggdelens bas, så att det blir bra luftgenomströmning på varma dagar. Om man har en bebis som gillar att ligga på mage kommer nättyget som finns under liggdelens yttertyg att bjuda på en härlig panorama utsikt!

Chassi

Priam har en fotbroms som sitter mitt på bakstaget. Man trycker ner den för att bromsa och ner igen för att lossa. Priams hjul är gjorda av rejält gummi och känns tåliga och hållbara. Priam har fjädring på alla fyra hjul och detta känns verkligen när man rullar vagnen. Den rullar mjukt oavsett underlag. Även om det inte är en terrängvagn tycker jag att den tar sig fram över förväntan både på grus och gräs!
Handtaget är ett teleskop handtag och justeras enkelt i höjd genom att man med en enhandsfattning trycker in knappen på undersidan av handtaget. Handtaget är klätt i konstläder och är inte bara snyggt utan även väldigt bekvämt att hålla i.
Varukorgen är okej i storlek och går att öppnas upp baktill (mot föraren). Denna konstruktion är gjord med magneter och är därmed helt ljudlös, vilket alltid är uppskattat!


Hopfällning

Priam kan endast fällas med sittdelen vänd utåt. Vilket är synd då många kör den här typen av vagn med sittdelen vänd mot föraren. För att fälla Priam fäller man först sittdelen genom att lyfta på spärren och fälla sitsen framåt (mot fotstödet). Sedan trycker man in båda knapparna på handtaget och för det hela vägen in i botten tills man hör ett klick. Jag sätter sen ena foten på bakstaget och lyfter upp vagnen i handtaget så får man den i ett paket.

Vill man förvara vagnen stående går det att ställa hjulen så att detta fungerar!

Körkänsla

Körkänslan är en av de bästa sakerna med Priam. Fjädringen, de stora hjulen tillsammans med hur chassit är uppbyggt bidrar till att den är oerhört lättkörd och skön. Jag har kört den på mjukt underlag (gräs och grus) och i snäva gångar på en marknad och jag tycker den är lika fantastisk oavsett underlag och situation. Även om det är en stor och rymlig duovagn känns den väldigt smidig och enkel att manövrera. En riktigt svårslagen kombination!


Min upplevelse

Ja ni kan nog redan gissa om Priam levde upp till förväntningarna. Det gjorde den absolut! Jag älskar Priam. Den är oerhört snygg att titta på men den är så mycket mer än så. Prislappen är tilltagen men jag upplever att Cybex Priam är en kvalitetsvagn och att man får värde för sina pengar.

Körkänslan är svårslagen. Den rullar mjukt och är väldigt lättstyrd. Att den dessutom är fantastiskt snygg har väl inte undgått någon? Vill man förnya utseendet på sin Priam går det dessutom att köpa nytt tyg till klädseln och man får en helt ”ny” vagn.

Köper man Priam och den fungerar i ens vardag. Vill jag påstå att man inte behöver köpa fler vagnar. Priam fungerar vagnstiden ut, från nyfödd tack vare sitt fulla liggläge tills barnet är 3-4 tack vare sin rymliga sittdel. Och DET är grymt bra för att vara denna typ av vagn!

Jag älskar verkligen Priam. Det jag skulle önska är att selen gick att separera i fem delar och att den gick att fälla med sittdelen mot föraren. Men det finns ingen perfekt vagn. Cybex Priam är oerhört nära!

 

Vill ni köpa Priam och samtidigt stötta mig gör ni det hos Babyland (annonslänk)

Mått

Sittdel bredd 27 cm
Sittdel djup 24 cm
Ryggstöd höjd 53 cm
Ryggstöd bredd 36 cm
Höjd till sufflett 62 cm
Fotstöd 23 cm
Till handtag 97 – 106 cm
Vagn bredd 60 cm
Hopfälld med sittdel på 96 x 60 x 37 cm

Lämna ett svar

%d