Recension av UPPABaby Vista

Vista är en sådan vagn jag länge känt att jag bara MÅSTE rulla. Det är så mycket som tilltalar mig. Alla olika färger det finns att välja på, den oerhört generösa varukorgen som tar hela 13 kg, de snygga detaljerna i äkta läder, alla smarta lösningar och detaljer. Ja listan kan göras lång!

Om ni är lika nyfikna på Vista som jag var, så passa på och läs vidare. Undrar ni något mer skicka ett pm på Instagram eller ställ frågan i kommentarsfältet.

Recensionen är i samarbete med UPPABaby Scandinavia.


Ordinarie sittdel

UPPABaby Vista har en ergonomisk sittdel som kan vinklas i sex olika lägen. Detta görs enkelt med en enhandsfattning genom att trycka in den ljusgrå spärren på baksidan av sittdelens ryggstöd. Sittdelen kan regleras från upprätt sittläge, förbi fyra olika vilolägen ner till liggläge. Även fotstödet är reglerbart och kan ställas i fyra lägen.

Selen är fempunkts och delas i tre delar. Om man endast vill använda sele över barnets höfter är det dock enkelt att trä ur själva axeldelens sele. Selen går att fästa i tre olika höjder på ryggstödet.
Suffletten har ett UV skydd om +50 och är tillsammans med solkepsen okej i längd. Dock önskar jag att den skulle vara snäppet längre, då den inte täcker fullt ut i liggläge.
Suffletten har en generös tittlucka/ventilatonslucka med meshnät, som öppnas och stängs ljudlöst med magneter. Denna kan även fästas om man vill ha den öppen med en liten gummistropp.
Sufflettens fäste går att flytta upp på sittramen och detta skapar ytterligare ca 7 cm utrymme åt barnet, en riktigt bra detalj som gör att sittdelen känns väldigt rymlig. Stora sonen på 96 cm kan åka utan problem.

Bygeln är klädd i äkta läder och går att svänga undan. Den är därmed inte i vägen då man ska sätta i och ur barnet. Baktill på ryggstödet finns en liten ficka som öppnas och stängs med blixtlås. En både praktisk och stilren detalj! För att vända på sittdelen trycker man in de två ljusgrå knapparna som sitter på respektive sida om sitsen.

Sittdelen har en maxvikt om 15 kg (EU) och 22,7 kg (USA)


Syskonsittdel (Rumble seat)

Syskonsittdelen har några skillnader mot ordinarie sittdel. Selen är likadan men går endast att fästa i två höjder på ryggstödet.

Fotstödet är ej reglerbart. Suffletten är något kortare men precis som på ordinarie sittdel har den en tittlucka och suffletten går att flytta upp för att skapa mer utrymme åt barnet (ca 5 cm).

Syskonsittdelen har en maxvikt om 15 kg.

För att rulla vagnen som dubbelvagn med två sittdelar krävs övre adaptrar och adaptrar till syskonsittdelen. Det man gör är att helt enkelt bygga om vagnen både på höjden och på längden. Ordinarie sittdel kommer upp ett snäpp med adaptrarna och skapar plats för syskonsittdelen nedanför/framför.
Med denna lösning att bygga på höjden blir Vista inte mycket längre än en enkelvagn. En smart och smidig lösning som gör att man även i syskonutförande kommer in och fram överallt.


Liggdel

Liggdelen till UPPABaby Vista är som GJORD för en sommarbebis. Med extra solskydd, ventilation bak i suffletten, en madrass man kan andas genom och dessutom ännu fler ventilationshål i liggdelens botten är den helt enkelt perfekt!
Liggdelen tas dessutom av med ett enhandsgrepp och är godkänd att användas som säng (dvs ingen resesäng behövs).

Liggdelen klickas direkt i på chassit. Vill man rulla i syskonutförande med liggdel och sittdel krävs övre och nedre adaptrar.

Klicka här för att se en liten demo av liggdelen.


Chassi

UPPABaby Vista har en riktigt bra, rymlig och lättåtkomlig varukorg som har en maxvikt på hela 13,6 kg. Det finns i princip inga begränsningar för hur mycket prylar Vista kan bära åt dig.

Min treåring på 96 cm som precis klarar maxvikten skulle därmed kunna åka där utan problem.

Handtaget är av typen teleskop och höjden regleras genom att den ljusgrå knappen på undersidan av handtaget trycks in. Både jag (170 cm) och min man (186 cm) tycker att handtaget fungerar bra för våra respektive längder.

UPPABaby Vista har fjädring på alla fyra hjulen. Framhjulen är svängbara men går att låsa så vagnen fungerar även att framföra i lättare terräng. Man låser framhjulen genom att trycka ner den ljusgrå knappen uppe på hjulen.


En bra sak med Vista är att alla knappar som har en funktion är i samma färg (ljusgrå), detta gör vagnen och dennes funktioner oerhört enkel att hantera.


UPPABaby Vista har en fjädrad fotbroms som man trycker ner för att bromsa, och ner igen för att lossa. Den är färgkodad så det är enkelt att se om vagnen faktiskt är bromsad. (Röd = broms i).


Hopfällning

UPPABaby Vista fälls enkelt med sittdelen på i ett enda steg. Man drar upp de båda spärrarna på båda sidorna där handtaget möter chassit och fäller sedan det nedåt. Sedan vinklar man om man vill in fotstödet för att få vagnen ännu mer kompakt. Vista förvaras bäst stående.

Som tur är har verkligen UPPABaby tänkt till och satt små plast ”pluppar” på handtaget som skyddar den mot skav när den står upp. En av alla smarta detaljer!


Ståbräda (PiggyBack)

UPPABabys ståbräda är fantastisk! Den är ett tillbehör man köper till men den är så värd pengarna om man som jag har ett lite äldre syskon. Perfekt när barnet börjar gå längre sträckor men behöver vila benen emellanåt Den rullar oerhört lätt men är framförallt så jäkla enkel att hantera. Den klickas i färdiga fästen på vagnen och för att fälla upp den så lyfter man bara den med ovansidan av foten. Lätt som en plätt. En ”barnlek” som min treåring säger när han gör det. För att fälla ner den sen trycker man på knappen på undersidan av brädan.


Konfigurationer

Vista kan rullas med två liggdelar, två babyskydd, en liggdel och en sittdel, två sittdelar osv. Möjligheterna är många!

En stor fördel med Vista är att om man har en duo vagn (liggdel och sittdel) behöver man inte mer än att köpa adaptrar för att ha en syskonvagn. När bebis sen växt ur liggdelen kan man antingen köpa till syskonsittdelen eller ståbrädan för att fortsätta rulla som syskonvagn!

Sittdelarna passar endast till den plats de är avsedda för. Dvs ordinarie sittdel kan ej sitta på syskonsitsens plats och tvärt om.


Körkänsla

Jag har rullat Vista som enkelvagn, som syskonvagn och i båda utförandena med ståbräda. Och jag måste säga att jag tycker Vista rullar väldigt lätt oavsett konfiguration!

Där vi bor har vi många mjuka grusvägar. Jag var orolig för att Vistan inte skulle klara det men det har inte varit några som helst problem. Jag upplever att det blir lite skumpigt ibland men det är inget som barnen anmärkt på och det är trots allt de som åker.


Min upplevelse

Jag måste säga att jag verkligen gillar UPPABaby Vista. Det är en vagn med oerhört många möjligheter och som rullar lätt oavsett.
Vista kan vara en rymlig enkelvagn med en varukorg med oändlig lastkapacitet.
Den görs sedan enkelt om till en dubbelvagn med plats för två barn, eller en trippelvagn som med ståbrädan till hjälp har plats för tre!

Dessutom är den oerhört snygg (min man har till och med sagt att det är ”den snyggaste vagnen vi har”). Min Vista är i färgen ”William” och den har ljusblått tyg på utsidan och lite mörkare blått quiltat tyg på insidan. Handtag och bygel är klätt i blått läder (det går dessutom att köpa överdrag i andra färger om man känner för det).

Till Vista ingår regnskydd och myggnät till både sitt och liggdel. Självklart ingår även byglarna!

Jag skulle önska att suffletterna till Vista var längre, jag önskar även att syskonsittdelen även den var en fullstor sittdel. Så att man hade kunnat välja vilket av barnen som skall sitta var.

Jag kan rekommendera Vista till den som vill ha en iögonfallande snygg vagn med en riktigt bra varukorg. Jag vill inte skriva cityvagn eftersom jag tycker att den är så mycket mer än så. Men om man exempelvis bor i stan och inte har någon bil kommer UPPABaby Vista att bli ens bästa vän.

Vista är även toppen att satsa på som enkelvagn om man hoppas på syskon i framtiden då den enkelt växer med familjen!


Mått

Maxvikt sittdelar: 22,7 kg (ordinarie sittdel), 15 kg (syskonsittdelen)
Maxvikt varukorg:
13,6
Mått hopfälld enkelvagn:
65 x 44 x 84 cm
Vikt:
11,9 kg
Bredd:
65 cm
Längd:
92 cm
Handtags höjd:
99-107 cm
Sitthöjd
: 65 cm
Ordinarie sittdel:
Bredd 31 cm (rumpa) / 32 cm (axel), djup 24 cm, rygg 50 cm, höjd till sufflett 63 cm, fotstöd 28 cm
Syskonsittdel:
Bredd 30 cm (rumpa) /31 cm (axel), djup 23 cm, rygg 44 cm, höjd till sufflett 55 cm, fotstöd 20 cm

Läs mer om Mr William här!

Lämna ett svar

%d