Recension av Joolz Geo³

Recensionen innehåller reklamlänkar

Vid första anblick blev jag så otroligt lycklig av att se Joolz Geo³ – för den såg ut precis så som jag hade hoppats att den skulle göra. Är det något Joolz kan så är det att göra otroligt snygga vagnar av hög kvalitet! Och det räckte med en blick på Geo³ för att känna mig säker på att den inte skulle göra mig besviken.

Joolz Geo³ är den första ”Geo” jag rullar, därför kommer denna recension fokusera på vagnen som den är – istället för eventuella uppdateringar från Joolz Geo 2.


Joolz Geo³ Mono (enkelvagn)
Sittdel

Sittdelen till Joolz Geo³ är en så kallad ergosittdel. Detta innebär att den är skålad där barnet har rumpan, och när man ställer sitsen i de olika lägena så fäller man hela sittdelen (och inte bara ryggstödet). Sittdelen är vändbar och man kan därmed välja om barnet ska sitta och titta på föraren, eller ut mot världen. Sittdelen kan ställas i fyra lägen. Sittläge, två olika viloläge samt liggläge.
Geo³ har Joolz grymma sele som har fem separata delar där varje del av selen kan användas för sig. De klickas i en och en och man kan enkel välja om man endast vill ha sele över bara höfterna eller om man bara vill använda den över axlarna. Selen möjliggör användande av valfri dyna eller åkpåse.
Bygeln till vagnen är klädd i snyggt konstläder och kan enkelt svängas undan för att sätta i och ta ur barnet, den kan även tas av helt.
Suffletten är fantastisk då den inte bara är förlängningsbar så att den verkligen täcker barnet, den bjuder dessutom på fantastiska ventilationsmöjligheter då den kan öppnas upp baktill. Under finns ett meshnät så att luft, men inte diverse insekter, kan strömma in. Längst fram på suffletten finns en dragkedja där man kan fästa extra solskydd (Joolz comfort cover) som ger solskydd även för underkroppen på barnet.
Fotstödet är ställbart i två lägen vilket ger maximal komfort både för stora och små barn. För att justera det nedåt, lyfter man det helt enkelt ett snäpp uppåt så släpper den inbyggda spärren. Enligt min erfarenhet sitter speciellt små barn SÅ mycket bättre med ett justerbart benstöd som ger dem stöd för underbenen, när de är för små för att nå hela vägen ner till fotstödets kant.             

I sittdelens ryggstöd finns en dyna som är uttagbar. Under denna är där meshtyg rakt igenom ryggstödet som erbjuder underbar ventilation för svettiga barn under varma dagar.
Tack vare sittdelens utformning fungerar den exemplariskt året runt.
För att ta av sittdelen så trycker man på de båda vita knapparna på vardera sida om sitsen. Dessa är så kallade memoryknappar och kan därmed tryckas in en i taget, sedan kan man lyfta upp sittdelen i bygeln.
Sittdelen är rymlig och min bedömning är att barn upp till ca 4 år utan problem kan åka i Joolz Geo³!

Liggdel
Även liggdelen är rymlig och väldigt välgjord med sina genomtänka detaljer. Den har en tjock madrass med ett överdrag i ventilerande tyg som gör den sval för barnet då luften kan cirkulera. Insidan av liggdelen är klädd i mjukt bomullstyg som går att ta av och tvätta vid behov. Suffletten är densamma som den som används till sittdelen vilket innebär att man även på liggdelen får ta del av de stora fördelarna (förlängningsbar med goda möjligheter till ventilation). Framtill på liggdelen går tyget att vika ner, under finns ett meshtyg som erbjuder bebis som ligger på mage panoramavy under promenaden.
Tillsammans med suffletten ger möjligheten även optimal genomströmning av luft under varma dagar.
Liggdelslocket är snyggt och hålls på plats utan att blåsa upp eller glida av med hjälp av rejäla dragkedjor på båda sidorna samt tryckknappar. Ovanpå locket finns en liten förvaringsficka.
Locket tillsammans med den vältäckande suffletten skyddar bebis mot både väder och vind. Under varma dagar när locket ej används kan istället Joolz Comfort Cover monteras på suffletten för att på så sätt få skydd även för barnets underkropp. Tillsammans bildar de ett genomtänkt system där bebis alltid har optimalt skydd!
För att lossa liggdelen från chassit används spärren (det svarta handtaget) på framsidan av liggdelen.
Bygeln, som är densamma som används till sittdelen, får användas som bärhandtag (max 9 kg)
Liggdelen liksom sittdelen är verkligen gjord för att användas oavsett årstid!


Chassi
Joolz Geo³ har ett teleskophandtag som är klätt i konstläder. Handtaget är tjockt och rejält att hålla i och kan ställas i hela sex lägen.  Ett traditionellt teleskophandtag förlänger man oftast uppåt men på Geo³ förlänger man handtaget uppåt och utåt från vagnen, detta för att göra plats för att kunna gå bekvämt även med vagnen i syskonläge. Jag är 170 cm och har gott om plats att ta ut stegen utan att slå i vare sig chassi eller sittdel/liggdel.
Varukorgen är otroligt rymlig och lättåtkomlig. Man får lätt plats med allt man behöver ha med sig på en dag och mer därtill. Tack vare att kanten går att flexa ner i bakkant så kan man packa in även större föremål. Hjulen är stora och tåliga punkteringsfria gummihjul. Tack vare deras storlek tar man sig utan problem fram på de flesta underlag. Vill man åt ännu bättre framkomlighet finns det terränghjul (lufthjul) att byta ut bakhjulen mot. En smart detalj på Geo³ är att man kan köpa till en uppladdningsbar LED-lampa som man sedan monterar i chassit. Ett enkelt sätt att se till att synas ordentligt i trafiken!


Hopfällning
Att fälla ihop Geo³ är väldigt enkelt. Den kan fällas med sittdelen på om den är vänd framåt. För att fälla Geo³  fäller man först ner handtaget hela vägen ner mot chassit. Sen trycker man ihop spärrarna för hopfällning och drar upp de mot sig. Då sjunker chassit ihop och transportspärren på sidan går automatiskt in. För att fälla upp Joolz Geo³ lossar man på spärren och drar upp vagnen på hjulen. Sen är det bara att rulla iväg!

Joolz Geo³ duoset
För att kunna rulla Joolz Geo³ som syskonvagn krävs det att man köper till ett duoset. Då får man en extra sufflett, en extra bygel, navkapslar för bakhjulen samt en uppsättning nedre adaptrar. Detta set möjliggör att man kan rulla Geo³ som syskonvagn med liggdel och sittdel, där liggdelen monteras  nertill. Vill man ha liggdelen upptill krävs adaptrar specifikt för det. Vill man rulla Joolz Geo³ som syskonvagn med två sittdelar behöver man köpa till en extra sittdel.

Joolz Geo³ som syskonvagn
Joolz Geo³ erbjuder ett smidigt alternativ till den klassiska syskonvagnen. Tack vare sin utformning tar den ej mycket mer plats i syskonläge än i enkelvagnsläge (beroende på hur delarna monteras).
Enda gången en del sticker utanför chassi/handtag är då liggdel monteras på den övre positionen.
Rullar man exempelvis med två sittdelar, eller med liggdel nertill sticker de ej utanför handtaget.  Däremot blir den självklart mindre i enkelvagnsläge med handtaget på sitt innersta läge, än vad den kan bli i syskonläge.

Oavsett hur jag monterar delarna kan jag ta ut stegen och gå normalt utan att slå i med fötterna, vare sig i chassit eller i sittdel/liggdel, vilket är ett riktigt bra betyg. Geo³ är väldigt lättrullad oavsett om man rullar den med ett eller två barn. Den har inte samma ”kan enkelt styras med ett lillfinger” känsla som övriga av Joolz vagnar men det är fullt förståeligt då den är byggt för att tåla vikten av två barn. I de fall där det blir tungt att häva över en hög kant är det enkelt att sätta en fot på bakstaget för att hjälpa till att komma upp.

En annan fördel med Geo³ som syskonvagn är att liggdelen är fullstor och rymlig. Liggdelen kan därför användas med exempelvis åkpåse oavsett om bebis är nyfödd eller äldre. En nackdel med andra dubbelvagnar kan vara att liggdelen helt enkelt blir för liten innan bebis är stor nog för sittdel.

När man rullar den i syskonläge och har sittdelen i det nedre läget, kan den vinklas ner till viloläge. Har man sittdelen i övre läget kan den vinklas ner till fullt liggläge. Min dotter har haft sina allra bästa sovstunder i sittdelen i det nedre läget. Tror helt enkelt hon kände sig väldigt trygg där. Suffletten kan ej fällas ut helt i det nedre läget men den skyddar tillräckligt oavsett, det är mer estetiskt störigt än ett funktionellt problem. För att sätta i min dotter när hon ska sitta i den nedre sittdelen sätter jag helt enkelt i henne uppifrån och låter henne glida ner (något hon verkar tycka är roligt). En lösning om man inte är lika lat som jag är att ta av liggdelen och låta barnet klättra i själv via varukorgen.

Jag föredrar att rulla Joolz Geo³ som syskonvagn med liggdel i det övre läget då jag upplever att båda barnen då sitter väldigt skyddade. Jag kan ha uppsikt och ha ögonkontakt med bebis, och jag har lätt att få kontakt och prata med tvåringen även om hon sitter framåtvänd.
Joolz Geo³ som är 60 cm bred är en väldigt smidig lösning om man inte vill ha en stor och klumpig syskonvagn!

Tillbehör
Det finns många smarta tillbehör till Geo³. Vad sägs tillexempel om en uppladdningsbar LED-lampa som installeras i chassit, en väska som kan hängas på sidan av chassit (perfekt i syskonvagnsläge) eller stora rejäla lufthjul/terränghjul som byts ut mot ordinarie bakhjul.
Tillbehör köps separat och det är tro det eller ej något jag gillar – då kan man skräddarsy sin egen vagn istället för att betala ett högre paketpris för saker man ändå inte vill ha.

Min upplevelse
Jag älskar att rulla Joolz Geo³ som enkelvagn (mono). Det är en rejäl och gedigen vagn men som ändå är lättrullad och skön att manövrera.  Geo³ är ingen terrängvagn men en tålig vagn som klarar av de flesta underlag med bravur. Den rullas lätt över vår mjuka uppfart med ett tjockt lager spetsiga stenar där det tar stopp för de allra flesta vagnar.
Det jag framförallt gillar med Geo³ är att man inte gjort några kompromisser med vagnen för att den också ska kunna göras om till syskonvagn. Både sittdel och liggdel är fullstora, varukorgen är enorm och suffletten är grym. Som enkelvagn får den toppbetyg och lämnar inte mycket att önska.

Med det sagt ogillar jag inte att rulla den som syskonvagn. Men i det läget försvinner den grymma varukorgen och även möjligheten att ha min tvåring mot mig, vilket jag föredrar om jag får välja. Fördelarna är dock många även med Geo³ som syskonvagn, som jag nämnt här ovan.

Oavsett om man avser rulla Geo³ som mono (enkelvagn) eller duo (syskonvagn) är det en vagn jag varm kan rekommendera. Geo³ är en riktigt bra vagn och Joolz är ett märke som andas kvalitet. När man köper en vagn från Joolz och registrerar den på Joolz hemsida får man livstid garanti och det om något talar för en vagn att lita på.


Om du ska köpa Joolz Geo³ får du gärna använda någon av mina nedanstående länkar, så stöttar du samtidigt mig (utan att det gör någon skillnad för dig). Tack på förhand! <3

Klicka för BabyV
Bonti
Klicka för Pyret & Snäckan

Mått
Maxvikt ordinarie sittdel 22 kg
Maxvikt sittdel i nedre läget 15 kg
Bredd vagn 60 cm (med terränghjul 61 cm)
Sittdel bredd 29 cm
Sittdel djup 23 cm
Ryggstöd höjd 55 cm
Ryggstöd bredd 31 cm
Fotstöd 23 cm
Handtag 95 – 111 cm

3 svar till “Recension av Joolz Geo³”

  1. Tusen tack för utförlig recension! Vi velar mellan denna och Bugaboo Fox 5, då vi letar efter en vagn som funkar i stadsmiljö men som också känns tillräckligt stabil för mer grusväg/terräng. Vilken av dessa två skulle du säga rullar bäst (mer stabil, mer skön att köra) på grusväg/i lättare terräng?

  2. Hej! Vi har den vagnen, och den har verkligen sina för-och nackdelar om man jämför tex med donkey som vi också haft. Men något som kanske många inte tänkt på är att den får plats som syskonvagn i pyttesmå hissar! Vi har dock geo2. Jag skannade heeeela marknaden och denna var den enda som passade i vår Stockholmshiss. Vi fick barn väldigt tätt och jag ville att bägge skulle kunna sitta i vagnen på en gång. Ett tips kanske om fler har små hissar 🙂

Lämna ett svar

%d