Recension av Britax Max Way Plus

Reklam för BabyV och Britax Römer!

Vill du köpa en Britax Max Way Plus och samtidigt stötta mig, använd gärna min länk till BabyV genom att KLICKA HÄR

Om Britax Max Way Plus
Britax Max Way Plus är en plustestad bakåtvänd stol som fungerar från ca 75 cm till ca 125 cm. Stolen har en maxvikt om 25 kg. Max Way Plus är försedd med ett avancerat sidokrocksskydd (SICT) som man aktiverar (skruvar ut) på den sida som är närmst bildörren. Sidokrocksskyddet minimerar avståndet mellan stol och bil och minskar därigenom krockkraften.

Montering
Max Way Plus monteras med bilens bälte och kan, i de flesta bilar, monteras i både fram- och baksätet. Man får montera Max Way Plus med 1/3 av stolen utanför sätet och kan på så sätt skapa utrymme för barnets ben. Stolen kan även monteras utan extra benutrymme och därmed ge mer plats åt den som sitter framför.
Max Way Plus kan monteras med lutning, för att göra det drar man ut stödbenet som sitter på framsidan av stolen till önskad längd. Man bör sträva efter att montera stolen med så lite lutning som möjligt, utan att barnets huvud åker framåt när barnet somnat. Bakåtvända stolar ska monteras med en lutning om max 30-35 grader (ju mindre lutning destu säkrare). För att säkerställa att man har fått rätt lutning kan man använda sin mobil för att mäta den. Detta gör man genom att använda ett mätverktyg och sen lägga mobilens långsida mot bilstolen (i axelhöjd).

Stödben för lutning

Sele och nackstöd
Selen i Britax Max Way Plus är ett fempunktssele (fäster över fem punkter) som delas i tre delar. För att bälta barnet klickar man ihop de två delarna av selen som sitter över barnets axel och höfter och för sedan ner dem i spännet som sitter mellan benen. Sedan drar man åt genom att dra i remmen som sitter på framsidan av stolen. För att lossa på selen trycker man in den fjädrande knapp som sitter ovanför samma rem. Jag brukar trycka in knappen och lossa selen genom att ta tag i båda delarna över barnets mage och dra ut dem, innan jag knäpper loss selen från spännet.
Selen skall komma ut precis över barnets axel. För att justera sele och nackstöd så trycker man in en spärr som sitter mitt på baksidan av nackstödet och drar det upp eller ner.

När kan man börja använda stolen?
När bebis har lärt sig sitta stabilt är är det dags att börja titta efter stol nummer 2 (en bakåtvänd stol). Britax Max Way Plus är dock så pass rymlig i rygg och sele att barn oftast behöver vänta ytterligare någon månad efter de lärt sig att sitta innan de kan byta för att de helt enkelt är för korta. Att man får vänta någon månad får man igen sen med råge eftersom stolen i gengäld fungerar ända upp till 125 cm (ca 6-7 år).
Man kan börja använda Britax Max Way Plus till sitt barn när bebis sitter bra i stolen.
Bebis sitter korrekt när:

 • Selen kommer ut i höjd med axeln
 • Selen kan dras åt ordentligt (sitta spänt över lår samt axlar). För att kontrollera om selen sitter bra kan man göra “nyptestet”. Kan man inte “nypa” ihop bältet med fingrarna vid bröstet så är det är tillräckligt spänt.

Fördelar och nackdelar
Det bästa med Britax Max Way plus är att den tar liten plats i bilen, är rymlig för barnet (vilket gör att de kan åka bakåtvänt och säkert länge) och har ett riktigt bra pris. Den ultimata kombinationen enligt mig! Den fungerar lika bra för min ettåring som för min blivande sexåring så det är en stol som man får ut många års användning utav!

Britax Max Way plus fungerar dessutom att montera i de allra flesta bilar tack vare sin smidiga design. När stolen är på plats är den väldigt enkel att hantera. Selen är lätt och tydlig att använda och det rejäla nackstödet gör stolen ombonad för barnet. Vi har versionen “cool flow” som skapar luftflöde under barnet och gör att det inte blir så varmt i stolen.

Det enda negativa jag har att säga om stolen är att den är jobbig att installera när man är ovan. Men detta är oftast inte något man behöver göra särskilt ofta. Och skulle man behöva göra det ofta, så blir det lättare och lättare för varje gång.

10 mån (74 cm) / 4 år (102 cm) / 5,5 år 117 cm

Bakåtvänt åkande är fem gånger säkrare
Barn ska åka bakåtvänt så länge det bara går. Gärna upp till 6-7 år! Varför?
Jo för en bakåtvänd stol tar upp de enorma krafterna som blir av en krock eller en kraftig inbromsning, till skillnad från en framåtvänd stol där krafterna istället hamnar på barnets känsliga nacke och där utgången kan bli den allra värsta. Ju yngre barnet är, destu mindre tåler just nacken och dess muskulatur.

Men stora barn får ju inte plats med benen och måste sitta med dem böjda!?

Det är oftast inga som helst problem för barn att sitta med böjda ben. Ta bara en stund och kolla hur barnen ser ut när de sitter på golvet och leker. Inga raka ben där inte! Sitter de framåtvänt kommer de behöva sitta och dingla med benen eftersom de inte når ner till stödet. Många vill ha en barnvagn med justerbart fotstöd just av den anledningen, att ge barnen stöd för fötterna, något att luta dem mot. Vilket man får med en bakåtvänd stol, ej med en framåtvänd.

Vad kan man då göra för att se till att barnen kan åka bakåtvänt så länge som möjligt?
Först och främst måste man se till att ha en rymlig stol. Med rymlig menar jag en som har en högre viktbegränsning och som också är tillräckligt lång i ryggstödet.
Britax Max Way Plus är ett ypperligt exempel på en sådan stol!
Sedan gäller det för oss vuxna att visa barnet hur det kan sitta med benen, exempelvis sitta skräddare eller sitta med benen ut på sidorna. Det är även bra att ta av skorna för att underlätta!
Men viktigast av allt är nog att vi vuxna inte “tycker” att det ser trångt och påpekar det. Oftast ser det värre ut för oss, än vad barnet själv upplever det.

Men när kan man då byta till en framåtvänd bilbarnstol?
Jo för att ett barn ska åka så säkert som möjligt i en framåtvänd stol skall samtliga av dessa fem punkter vara uppfyllda:

1. Barnets rygg ska vara mot bilstolens ryggstöd
2. Barnets knäväck ska nå fram till bilstolens kant
3. Midjebältet skall ligga platt mot barnets lår och ej gå upp mot magen
4. Axelbältet skall vara nämre halsen än ut mot axeln
5. Barnet ska kunna sitta still och inte luta sig eller ändra position under färd
Stolen bör installeras med minst 55 cm avstånd till sätet framför och bältet måste kunna löpa fritt. Bästa sättet att kontrollera detta är att installera stolen i bilen och låta barnet testsitta samt luta sig framåt (följer bältet med och glider tillbaka?)

Säker leverans när man shoppar från BabyV
BabyV är riktiga proffs när det gäller att skicka bilbarnstolar. De emballagerar stolen väl och ser till att märka paketet tydligt med “AKTAS”. Bor man i närheten av BabyV kan man även välja att hämta stolen i butik (väljs under leveransalternativ).

Mina bästa tips för att montera Britax Max Way Plus
1. Börja med att sätta fast förankringsbanden i bilen. Har man inte öglor i golvet kan man exempelvis sätta fast dem i skenan som passagerarstolen står på. Monterar man fram kan man sätta fast dem på samma ställe som om man monterar bak, och sedan korsdra dem under passagerarstolen och framåt.
2. Sätt in stolen och sätt i förankringsbanden, dra åt men ej hårt.
3. Spänn fast stolen med bältet. Sätt ett knä i stolen och dra åt för kung och fosterland. Sätt fast bältesklämmorna.
4. Dra åt förankringsbanden. Jag brukar hjälpa till med en fot för att kunna dra åt riktigt hårt
5. Fäll till sist ner stödbenet och se till att det blir grönt. Observera att stödbenet ska vara rakt ner eller snett framåt (ej vinklat mot stolen)
6. Skruva ut sidokrocksskyddet på sidan närmst dörren
7. Kontrollera att stolen sitter fast stenhårt och att den inte går att rubba
8. När stolen är monterad och sitter riktigt bra kan man välja att köra bak passagerarstolens ryggstöd och luta det mot stolen (om den är monterad bak). Observera att detta görs först EFTER det att stolen sitter stenhårt fast av sig själv!
Lycka till!

Britax Max Way vs. Britax Max Way Plus

En jämförelse mellan Britax Max Way och Britax Max Way plus finns här

Vill du köpa en Britax Max Way Plus och samtidigt stötta mig, använd gärna min länk genom att KLICKA HÄR

2 svar till “Recension av Britax Max Way Plus”

 1. HURRA!
  Jag hoppades att det skulle vara denna du hade fixat rabatt på!
  Åkte till och med och testade en igår så att den funkar både bak och fram i min bil (golf, inga problem f.ö) 🥳
  Nu måste jag bara bestämma vilken färg som är absolut snyggast
  TACK SNÄLLA ❤

Lämna ett svar

%d