Recension av Cybex Talos S Lux

Cybex har kommit med många fantastiska nyheter under 2020 och har nu ett brett utbud av framförallt smidiga vändbara vagnar. Cybex Talos S Lux är ett utmärkt exemplar med av just den här typen av vagn. Med sina rejäla skumfyllda hjul tåler den dessutom mer än de flesta vagnar, trots att den kommer i ett smidigt paket!

Vill ni veta mer om Cybex Talos S Lux då har ni kommit rätt!

Recensionen är i samarbete med Cybex.

Sittdel

Cybex Talos S Lux har en vändbar vanlig sittdel med bra sittläge, viloläge och nästintill fullt liggläge.
Sittdelen är mjuk och ombonad och jag gillar verkligen känslan hos den.
Ryggstödet vinklas genom att man använder sig av den vita spärren som sitter på baksidan. Sittdelen vänds genom att man trycker in de vita handtagen som finns på vardera sidor om sitsen och sedan lyfter rakt upp. Fotstödet är reglerbart och har en tydlig kant där barnet kan vila sina fötter.

Fotstödet kan ställas i tre olika lägen. För att justera det nedåt trycker man in de vita knapparna som finns på sidorna om det, för att justera det uppåt är det bara att lyfta. Nedre delen av stödet är av hårdplast = enkelt att torka av (guld för småbarnsföräldrar!)
Bygeln är swing-away och går att svänga undan när man ska sätta i barnet. Den går även att ta av helt.

Ryggstödet är rymligt men det justerbara fotstödet är något kort. Min blivande treåring (ca 95 cm) sitter dock väldigt bra i vagnen vilket enligt mig är ett bra betyg för en vändbar sittvagn! Sitter han framåtvänd har han dessutom möjlighet att använda sig av chassits inbyggda fotstöd.

Talos sufflett är förlängningsbar och täcker väl. På vardera sidor om suffletten finns fönster i klarplast. Jag hade gärna sett att de inte fanns då jag inte anser att de tillför något, men tycker samtidigt inte att de stör.
I sufflettens förlängning finns ytterligare två fönster i klarplast samt en tittlucka/ventilationslucka som öppnas och stängs med kardborrefästen. Den går även att rulla upp och fästa med hjälp av en stropp.
Jag har lite hatkärlek till suffletten. Den är riktigt bra för att den är så pass lång och täckande, men jag hade önskat att den var gjort i ett annat tyg och av en annan konstruktion.
Det som stör mig är att den inte har några tydliga ”lägen”. När man justerar sittdelen följer suffletten gärna med och blir hängande bakom vilket både är fult och störigt. Det löser sig genom att man justerar den, men är trots det ett störmoment för mig. Cybex Melio har en liknande sufflett men där kan man fästa den i de olika lägena, det saknar jag på Talos.
Suffletten går inte heller att ha helt utfälld i sittläge då den tar sidorna på sittdelen när man försöker dra den framåt.

Selen på Talos är liksom på övriga Cybex modeller en fempunktsele som bara går att dela i tre delar. Vill man sätta i en åkpåse eller dyna med vanliga horisontella hål krävs det att man trär ur selen ur sina fästen, vilket är en tålamodskrävande övning. Jag rekommenderar därför att man använder dynor och åkpåsar med vertikala hål till Talos.
Till sittdelen ingår en fotsack.

Här har suffletten halkat ner och hänger bakom ryggstödet…

Liggdel

Liggdelen till Talos S Lux heter Cot S och fungerar förutom till Talos S även till Balios S. Det är en klassisk liggdel med bärhandtag i suffletten och en mjuk madrass med avtagbart överdrag. Innertyget är också avtagbart med hjälp av ett blixtlås. Tygerna är därmed lätta att ta av och tvätta vid en eventuell olycka.
Sufflettens har en tittlucka/ventilationslucka med meshnät baktill och en solkeps längst fram.
Närmst föraren finns två små fickor i innertyget för förvaring av exempelvis nappar. Liggdelslocket fästes med tryckknappar och sitter snyggt och tight på.

Liggdelen fästes direkt på chassit utan adaptrar och tas loss enkelt med ett enhandsgrepp tack vare  ”memoryknappar” (man kan trycka ner en i taget och sen lossa liggdelen).

Chassi

Talos har en fotbroms som sitter mitt på bakstaget. Man trycker ner den för att bromsa och ner igen längre fram för att lossa. Talos har fyra hjul, mindre svängbara fram (som går att låsa), och större bak. Hjulen är skumfyllda och gjorda av rejält gummi. Däcken är mönstrade vilket talar för att de kommer att klara av lite snö då just mönster gör att hjulen får bättre grepp.

Talos hjul känns både tåliga och hållbara! Skumfyllda hjul är enligt mig de bästa. De har känslan av lufthjul utan att man riskerar punktering. Hjulen är en lätt en av de bästa sakerna hos Talos. Både utförande samt storlek.

Talos har fjädring på alla fyra hjulen och jag upplever att den rullar mjukt. Den har inte något klassiskt gung men är heller inte stum.


Handtaget är ett teleskophandtag och justeras enkelt i höjd genom att man trycker in knappen på undersidan av handtaget. Handtaget är klätt i skumgummi, något som jag inte riktigt gillar. Till vagnar med skummgummi brukar jag därför köpa handtagsskydd. Dels för att skydda, men även för att handtaget både blir snyggare och skönare att hålla i!

Varukorgen är lättåtkomlig och rymlig. Rullar man Talos får man med sig allt man behöver för dagen!

Hopfällning

Talos kan fällas med sittdelen på oavsett riktning på den. Något jag verkligen ÄLSKAR!! Har man en vändbar vagn är det oftast för att man vill kunna ha barnet vänd mot sig, då vill man inte behöva hålla på att ta av eller ändra på sittdelen för att fälla den.

Att fälla Talos är dessutom superenkelt. Man fäller först ihop sittdelen genom att använda spärren på baksidan och fälla den framåt mot fotstödet. Sedan pressar man den vita knappen på handtaget åt sidan, och trycker ner knappen på handtagets undersida. Sedan för man handtaget inåt och nedåt. Talos viker då ihop sig på mitten och låses automatiskt med hjälp av transportspärren som sitter på sidan av chassit.

Hela manövern går dessutom att genomföra med en enhandsfattning!

Talos fälld med sittdelen vänd utåt
Talos fälld med sittdelen vänd mot föraren

Körkänsla

Körkänslan hos Talos är riktigt bra. Den är rejäl samtidigt som den känns lättkörd. I jämförelse med Cybex Balios (ej lux) tycker jag att den känns väldigt mycket mer stabil.
Den går utan problem att styra med en hand och är relativt lätt att häva. Trots att det är en rejäl vagn så är det en vagn man kan kryssa runt med i en trång butik utan att bli galen.
Tack vare sina relativt stora och rejäla hjul klarar den även grusvägar och enkel terräng galant. Jag skulle inte kalla den en klassisk terrängvagn eller ge mig off-road ut i skogen med den, men den tåler absolut ”vardagsterräng”. Vad jag menar då är mjuka grusvägar, gräs och vanliga skogsstigar.

Min upplevelse

Jag gillar verkligen Cybex Talos S Lux.  Sittdelen är ombonad och rymlig, konstruktionen av chassit är genomtänkt med möjlighet för barnet att vila fötterna när sittdelen är framåtvänd, varukorgen är riktigt bra och rymlig! Hjulen är grymma och suffletten är lång och täckande.
Jag ÄLSKAR det faktum att vagnen går att fälla med sittdelen på oavsett riktning på den. Den är dessutom väldigt lätt att fälla och blir kompakt hopfälld.

Det enda jag egentligen ogillar med Talos är suffletten som inte riktigt följer med när man ändrar ryggstödet. Ett störigt moment men som enbart är estetiskt.

Letar man efter en vändbar sittvagn som är rejäl nog att ha som enda vagn, men ändå smidigt nog att inte ta upp hela bilens bagage. Som klarar de flesta underlag och ändå inte gör hål i plånboken – då har man kommit rätt med Talos S Lux.

Om ni vill köpa Cybex Talos S Lux och samtidigt gynna mig så använd gärna länkarna nedan, gör ni det får jag en liten kickback på ert köp.
Tack för att ni läser och för att ni stöttar mig <3

Köp Talos hos:
Babyland
BabyV
Jollyroom

Mått

Maxvikt sittdel 22 kg
Maxvikt varukorg 5 kg
Maxvikt liggdel 9 kg
Sittdel djup 24 cm, bredd 30 cm
Ryggstöd höjd 50 cm, bredd 31 cm
Fotstöd 22 cm
Vikt sittvagn 14,2 kg
Handtags höjd 102-112 cm
Hopfälld med sittdel vänd mot föraren 77 x 59 x 37 cm

Lämna ett svar

%d