Recension av Basson Duo

Jag har testat ett låneexemplar av Basson Duo.

Ingående i lånepaketet var vagnen med två sittdelar, en liggdel och två stycken vindskydd.
Detta paket kostar 7795 kr.

Tack Syskonhuset för möjligheten!


Sittdelar

Basson duo har två stycken vändbara sittdelar. Sittdelarna har steglöst fällbart ryggstöd med plant och fullt liggläge.

Selen är fempunkts och kan delas i lika många delar. Man kan exempelvis välja att endast använda sele över höfterna, vilket är toppen för äldre barn. En delbar sele underlättar även användande av åkpåse/sittdyna.

Suffletten är lång och täckande och avskärmar bra. Den har också en extra utfällbar solkeps. Suffletten har även en tittlucka med meshnät, som öppnas och stängs med magneter.

Fotstödet är ställbart i tre lägen och regleras nedåt genom att den vita knappen som sitter på ena sidan trycks in. För att reglera fotstödet uppåt behöver man inte trycka in knappen, det räcker att ta tag i fotstödet och flytta det.

Den vita knappen finns bara på ena sidan av sittdelen och denna skall placeras utåt (dvs det finns en höger och en vänster sittdel).

Bygeln är avtagbar, dock är det svårt att komma åt knappen för att ta av och på denna med båda sittdelarna monterade. Vilket är väldigt synd. Funktionen med en avtagbar bygel går tyvärr halvt förlorad.

Sittdelarna har en maxvikt om 15 kg / st och min blivande treåring (ca 94 cm/13 kg) får plats under suffletten, men fötterna hänger nedanför fotstödet. Detta är dock inget han klagar över eller tycker är obekvämt. Framåtvänd kan längre barn vila fötterna mot chassit.

Jag bedömer att barn upp till ca 3 år sitter bra i vagnen, men även äldre/större barn får självklart plats beroende på hur vagnen används. Det skulle exempelvis vara trångt att sova för ett barn över 90 cm.

Liggdel

Det går att ha en eller två liggdelar på Basson duo. Dessa köps separat eller i paket tillsammans med vagnen. De klickas i vagnens fästen på samma sätt som sittdelen.

Liggdelens sufflett är även den bra och täckande och har en utfällbar solkeps. Den har också, precis som sittdelen, ett meshnät under sufflettyget så att luften kan cirkulera på varma dagar. Denna finess kan även vara väldigt uppskattad av nyfikna barn som vill ligga på mage och kika ut genom nätet. Jag upplever att liggdelen är normal i storlek. (Testpiloten på bild är ca 58 cm vid fototillfället)

Köper man inte till en liggdel fungerar det även att använda en universal mjuklift direkt i sittdelen eftersom den har fullt liggläge, detta är dock inget jag har haft möjlighet att testa. Är man osäker på om en specifik modell passar bör man kontrollera måtten.

Adapter för Babyskydd

Det finns en universaladapter för babyskydd som klickas i samma fästen som ligg- och sittdelarna på chassit.
Denna skall passa de flesta babyskydd på marknaden. Det är dock inget jag har testat. Läs mer
här.

Chassi

Basson duo har en riktigt bra, rymlig och öppen varukorg som är lättåtkomlig. Bak i varukorgen finns tre stycken mindre fickor där man kan förvara småsaker som exempelvis myggnät och våtservetter.

Handtaget är av typen knäleds. Jag tycker det fungerar bra att ställa in för mig som är 170 cm lång och jag kan gå med normal steglängd utan att sparka i chassit.

När vagnen ställs undan kan man vika upp handtaget för att spara plats.

Basson duo (-19) har punkteringsfria hjul, så kallade PU hjul som det inte fastnar grus i. Framhjulen är låsbara så vagnen även kan ta sig fram i lite tuffare terräng. Nu under vintern upplever jag att hjulen är lite ”hala”, de greppar inte riktigt på isiga gator och ibland glider vagnen i sidled.


Basson duo har en fotbroms som man trycker ner för att bromsa och trycker upp med ovansidan av foten underifrån, för att lossa.

Hopfällning

Basson duo fälls genom att man först drar upp spärren som sitter på mittstaget (mellan sittdelarna). Sedan drar man upp de båda spärrarna som sitter på vardera sida om handtaget. Då viks chassit dubbelt över sig själv. Det låses inte automatiskt men kan säkras med två transportremmar, en på varje sida. Chassit kan sedan förvaras stående.

Basson duo kan fällas med sittdelarna på om de är vända utåt. Men för mig som har båda sittdelarna vända mot mig är det absolut enklast att ta av sittdelarna och fälla chassit separat. Denna variant blir dessutom mest kompakt (se mått i slutet av recensionen)

Körkänsla

Jag har rullat Basson duo med 22 kg barn och jag tycker den är väldigt smidig och lättrullad. Den har inte överdrivet mycket gung men den är heller inte stum. Den är skön att köra och barnen har trivts väldigt bra.

Testtiden har varit under en period av mycket snö och is och jag har aldrig känt att vagnen har varit en begränsning. Som jag skrev lite längre upp kan jag ibland känna att hjulen är lite ”hala” och för att fungera fullt ut som vintervagn skulle man behöva göra de grövre och mönstrade. Men för en vagn som skall fungera året om tycker jag inte att det är ett större problem.

Vagnen är endast 74,5 cm bred, vilket är smalt för att vara en syskonvagn på bredden, och jag har inte känt av några som helst begränsningar i framkomlighet.

Min upplevelse

Jag har en gammal Basson duo som står hemma hos mina föräldrar, som vi använde en hel del under sommaren som gick, så att få rulla en uppdaterad variant var extra kul för mig.

Basson duo uppfyller mitt viktigaste krav med en syskonvagn och det är att den är vändbar. Den är därpå lättkörd, har plant liggläge, riktigt bra suffletter och en rymlig varukorg!

Meshnätet som finns om man rullar upp sufflettens tyg var guld värt under den varma sommaren. Mina söner kunde sova i vagnen utan att jag behövde vara orolig för att det blev för varmt.

De förbättringar som gjorts på Basson duo 2019 är bland annat PU hjul som standard (istället för EVA), snyggare tyger, tåligare chassi samt fotstöd utan hård kant.


Har man tvillingar eller syskon med inte allt för stor åldersskillnad och man är ute efter en smidig syskonvagn, kan jag varmt rekommendera Basson duo. Man får väldigt mycket vagn för pengarna!

Mått


Maxkapacitet: 15 kg / sittdel, 5 kg i varukorgen

Mått hopfälld med sitsar framåtvända: 87,5 x 41 x 74,5

Mått hopfälld med sitsar liggande ovanpå: 83 x 41 x 74,5

Vikt: 15 kg

Bredd uppfälld: 74,5 cm

Längd uppfälld: 84 cm

Handtags höjd: 85 / 116 cm

Sitthöjd: 58 cm

Sittdel: Bredd 24 cm (rumpa) / 28 cm (axel), rygg 48 cm, höjd till sufflett 61 cm, fotstöd 25 cm


Läs mer: Syskonhuset Basson Duo

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: