Site icon BarnvagnsGalen

Recension av Axkid ONE

Inlägget innehåller reklam / annonslänkar

En bakåtvänd ISOFIX bilbarnstol som installeras på under 30 sekunder och rymmer barn från nyfödd och upp till 23 kg /125 cm?
Japp det är Axkid ONE!

Att ONE är så pass smidig att installera är det absolut bästa med stolen. Men den är fantastisk på så många fler sätt! Den är lätt att anpassa efter barnet, tar liten plats i bilen och är ändå rymlig nog att barn upp till ca 7 år kan åka utan problem. Hur jäkla bra är inte det!? Att ens barn kan åka bakåtvänd så länge som möjligt är så otroligt bra och viktigt.
Vi ÄLSKAR Axkid ONE!

Plustestad och godkänd för barn upp till 23 kg
Axkid ONE är en plustestad bakåtvänd bilbarnstol. Med babyinlägget (Axkid ONE plus) är den godkänd från 40 cm.
Axkid ONE monteras med hjälp av ISOFIX och kan ej bältesmonteras.
ONE väger endast 10 kg och det är anledningen till att den har så hög maxvikt. För stol + barn får tillsammans väga 33 kg när stolen monteras med ISOFIX (enligt R129 i-Size)

Det innebär alltså att ett barn i Axkid ONE får väga upp till 23 kg. Många andra ISOFIX stolar på marknaden väger mer och då blir maxvikten för barnet mindre (ofta endast 18 kg).

Axkid ONE installeras på under 30 sek!
Axkid ONE är unik på flera sätt. Bland annat just att den är så lätt. 10 kg är inga problem att lyfta in i bilen. Men det bästa av allt med stolen är ändå hur lätt den är att installera. Det är bara att
1: Fälla upp bygeln mot stolen och lyfta in den på plats
2: Klicka i ISOFIX fästena så de blir gröna
3: Fälla ner bygeln och snurra på ratten tills den klickar (så sitter bygeln stenhårt)
4: Fälla ner stödbenet så det blir grönt
5: Sätta på sidokrocksskyddet (ASIP, Axkid Side Impact Protection) på sidan mot dörren
= KLART!
Detta görs på under 30 sekunder, utan problem!

Stolen anpassas lätt till den som ska åka och tar mindre plats när den inte används
När Axkid ONE är installerad kan sitsen skjutas fram och tillbaka på skenan den sitter fast i. På skenan står det markerat i vilket läge sitsen ska vara i beroende på längd på barnet. Tack vare att den går att skjuta fram och tillbaka är det lätt att ge barnet extra utrymme när h*n hoppar upp i stolen, det är även lätt att skjuta stolen mot bygeln när den är tom och därmed ge mer plats till den som sitter framför.

Lutningen på stolen ställer man in steglöst genom att vrida på en ratt. Även här finns markeringar på stolen som är till hjälp för att hitta rätt läge.
För att höja och sänka huvudstödet trycker man in spärren på baksidan.

På huvudstödet finns markeringar för var barnets ögon ska vara, detta ytterligare ett hjälpmedel för att hitta rätt läge för det barnet som ska åka.
Selen är en fempunktssele som delas i tre delar. De två delarna från axel och höfter sätts ihop och trycks ner i grendelen.

För att förlänga selen trycker man in en spärr som sitter på framsidan av stolen på barnets vänstra sida. Till en början var selen väldigt trög att både spänna och lossa, detta har dock blivit mycket bättre med tiden.

Det finns många fördelar med Axkid ONE
En stor fördelen med stolen är att den är så oroligt lätt att installera. Att installera andra bakåtvända bilstolar är hemskt men med Axkid ONE är det så otroligt lätt att man skulle kunna göra det varje dag utan problem.
En annan stor fördel är att den är lätt att snabbt anpassa korrekt efter barnet som åker.

Men den största fördelen med stolen är att den tar liten plats i bilen samtidigt som den är rymlig för barnet. Att den därmed medger att barn kan åka bakåtvänt LÄNGE!


Därför ska barn åka bakåtvänt så länge som det bara går!
Att färdas bakåtvänt i en bil är fem gånger säkrare än att åka framåtvänt. Det innebär att om man vill att ens barn ska färdas så  säkert som möjligt, ska de åka bakåtvänt så länge som det bara går.

Anledningen är att barns kropp skiljer sig markant från vuxnas kroppar när det gäller storlek och proportioner.
Det handlar framför allt om huvudets storlek och tyngd i förhållande till kroppen och nacken.

Krocktester framifrån visar att krafterna som påverkar nacken är ungefär fem gånger större när barnet sitter framåtvänt jämfört med bakåtvänt. En bakåtvänd bilbarnstols största fördel är att den tar emot de våldsamma krafterna som sker vid en krock eller en kraftig inbromsning och gör att de fördelas över ett större område, och därmed minskar kraften som barnets känsliga nacke utsätts för.

Rekommendationen är därför att barn sitter bakåtvända ”så länge som möjligt”.

En stol för hela den bakåtvända perioden!
För Jack som är 5 år 112 cm och väger 18,5 kg medger Axkid ONE att han kan åka bakåtvänt och därmed säkert ett bra tag till!

Nackdelen med stolen är att selen var trög i början. Men nu när vi använt stolen ett tag är glider den mycket lättare.

En annan sak man kan se som en nackdel är det höga priset. Men om man ser på vad man får, en stol som kan användas hela den bakåtvända perioden (från 0 år till ca 7 år), så är det inte alls speciellt dyrt! Man får helt enkelt mycket för pengarna och slipper dessutom köpa flera stolar.

Vi rekommenderar Axkid ONE varmt!

Vill ni köpa Axkid ONE och samtidigt stötta mig gör ni det här:

Babyland

BabyV

Babyshop

Jollyroom

Exit mobile version