Site icon BarnvagnsGalen

Recension av Hamax Outback

edf

Recension av Hamax Outback

När jag fick hem lådan med Hamax Outback var jag otroligt förväntansfull då vagnen var min första erfarenhet av just en cykelvagn! Det kändes oerhört spännande och lyxigt att få den stora lådan levererad hem.

Outback skulle inte göra mig besviken. Det första som slog mig var hur otroligt snygg den är. Min förutfattade mening om cykelvagnar var att de var ganska fula och fyrkantiga, men Outback är riktigt stilren med sina mjuka linjer! Det andra som slog mig var att Outback trots sin rejäla storlek och stabilitet verkligen kändes smidig att manövrera. Körkänslan i Outback som promenadvagn var långt bättre än jag hade kunnat hoppas på.

Min Hamax Outback är ett recensionsexemplar jag fått hem i samarbete med Hamax.

Till vagnen ingår cykelarm, promenadhjul samt varningsflagga. Till vagnen har jag även testat ett jogginghjul (som köps separat)

Hamax Outback har en hög maxvikt om 40 kg totalt (22 kg per sits), och är en väldigt rymlig vagn. Jag upplever att min son på fyra år/105 cm/16 kg har gott om plats och sitter riktigt bra och kommer att kunna göra så ett bra tag till. Sitsarnas ”insatser” kan anpassas och justeras i höjd så de passar perfekt till barnet som åker. Sitsarna är ombonade (skulle vilja påstå att de rent av är mysiga) och har fempunktsbälten som kan delas i tre delar som säkert håller barnen på plats. Selen har selskydd på alla fem delarna vilket ytterligare bidrar till den ombonade känslan. Vid barnens fötter är golvet klätt med en gummimatta som lätt hålls ren. På varje sida om barnens fötter finns en liten nätficka för mindre förvaring (där de gärna lägger sina ”fynd” från utflykten).

Ryggstödet går att justera i tre lägen (från Hamax Outback 2019 modell). Ett upprätt sittläge och två vilolägen. Min minsta har vid flera tillfällen sovit gott i vagnen.


För att skydda barnen framtill finns det två olika ”fönster” att välja mellan, ett insektsnät och ett i klarplast (vindskydd/regnskydd), dessa fästes runt ramen med dragkedjor. Det man inte använder rullas lätt undan och fästes under tygdelen längst upp (där finns spännen för syftet). Det finns även ett solskydd som fästes med kardborre i ramen. Detta går ner tillräckligt långt för att skydda barnens överkropp. Ett riktigt smart och genomtänkt tillbehör som löser ett problem som annars hade varit svårlöst. Det känns som man tänkt på allt!

Även om Outback är gjord för två barn fungerar det lika bra att köra ett barn. Fördelen då är att man har ännu mer plats för diverse packning.

På varje sida om chassit finns ett fjädringsreglage som man justerar om vagnen inte är jämnt packad. Fjädringen täcker då upp för att vagnens ena sida väger mer och vagnen förblir balanserad och stabil.

Packutrymmet Outback bjuder på är generöst. Man får plats med skötväska, ombyte, varukassar mm! Jag har till och med vid tillfälle packat ner den lilla vagnen Ergobaby Metro. När sitsarna är i viloläge försvinner en del av packutrymmet på höjden, men detta är inget jag sett som någon begränsning.

Outback som barnvagn

Som barnvagn är Outback en helt fantastisk vagn. Körkänslan är riktigt jäkla bra. Med 29 kg barn (13 + 16 kg) samt ordentligt med packning rullar jag den lätt med en hand utan smärre ansträngning. Hamax har dessutom en rejäl fotbroms, och ett handtag som går att reglera fritt i höjd – jag hade helt enkelt inte kunnat önska så mycket mer av Outback som just barnvagn!

Ovanför barnen finns en tittlucka i klarplast som går att öppna upp. Man kan alltså se barnen och vad de håller på med, man kan även öppna upp och sticka ner handen om det behövs (har man som jag två barn nära i ålder så behöver man ibland bryta in – då är det en oerhört smidig lösning).

Detta rekommenderas ej då tipprisk finns

Den enda stora nackdelen som jag ser med Outback är vagnens bredd. Den är hela 86 cm över bakhjulet vilket gjort att jag inte kommit in i vår ytterdörr med den. Som tur är så kan man lätt klicka av bakhjulen vid sådana tillfällen och på det sättet passera.

Outback som cykelvagn

Till Outback får man ett snabbfäste som man skruvar fast på bakhjulet med hjälp av cykelns egna mutter. Sedan trär man på cykelarmen och låser fast det med en sprint, och fäster en extra säkerhetsrem mellan cykeln och armen. 

Att växla mellan promenadhjul och cykelarm är en barnlek. Man för enkelt reglaget som sitter över hjulet uppåt så att det blir rött. För ut hjulet från sitt fäste och klickar därefter i cykelarmen. Sedan drar man ner reglaget igen så det blir grönt. Pedagogiskt och smidigt

Jag har vid flera tillfällen gett mig ut på cykeltur med hjulet i bagaget. Kommit fram till destinationen och där jag enkelt kunnat byta från cykelarm till hjul för att sedan fortsätta promenaden till fots! Cykelarmen får även den utan problem plats i bagaget!

Bakhjulen är stora och stabila, och de likväl som själva vagnen är försedda med reflexer. Outback känns och är väldigt stabil!

Vi har cyklat på gräs, grus, landsväg och i vår lilla by. Jag upplever att framkomligheten är riktigt bra. Bredden har inte varit en begränsning då vi använt Outback som cykelvagn. Snarare har jag sett den som en fördel då den bidrar till känslan av att Outback är otroligt stabil och rejäl!

När man använder Outback som cykelvagn skall barnen ha på sig hjälm. Vi har Hamax Thundercap hjälmar som fungerar bra med vagnen då de är relativt platta baktill!

Hopfällning

Lite klurigt att få till, men när man väl lyckats är det enkelt.

Kräver 100 % teknik, 0 % styrka!

1) Lås fotbromsen
2) Ta tag i de svarta öglorna som sitter på vars en sida om handtaget och dra i dem samtidigt som du trycker ner de grå knapparna som sitter framför öglorna
3) Tryck vagnen framåt och neråt samtidigt.
4. Klart!

Vill man minimera utrummet Outback tar upp kan man givetvis ta av hjulen också.

Här ser ni hur man fäller Outback!


Joggingkit

Till Outback kan man köpa ett joggingkit som tillbehör. I detta kit får man ett fast stort framhjul, en handbroms samt en säkerhetsrem. Hjulet fästes på samma enkla sätt som promenadhjul/cykelarm. Handbromsens vajer leds via förberedda kardborre fästen längst chassit upp till handtaget där hanbromsen sätts fast. Säkerhetsremmen träs sedan på och spänns fast på handtaget.

Ett smart och bra tillbehör för den som vill ut sig en tur med barnen! Att framhjulet är fast och så pass stort som det är gör att framkomligheten är maximal!

Min Upplevelse

Hamax Outback är som jag skrev i inledningen min första cykelvagn. Jag är därmed ingen expert inom området. Skulle jag däremot bedöma Outback som barnvagn skulle den få riktigt bra betyg. Den är snygg, har en riktigt bra körkänsla, rejäla tåliga hjul, ombonade sittdelar och ett handtag som går att justera bra efter föraren. Nackdelen som jag redan skrivit, är att den är väldigt bred.

Som cykelvagn upplever jag den som oerhört stabil och rejäl. En följare köpte Outback efter mitt tips och hörde sen av sig och berättade att hon kört omkull och blivit blåslagen. Barnen som satt i Outback var dock helt oskadda efter olyckan då vagnen stått kvar på vägbanan samtidigt som cykeln vält. Det ser jag som ett oerhört gott betyg för Outback!

Jag rekommenderar Outback till familjen som vill ha en mångsidig vagn, som fungerar lika bra som barnvagn som den gör som cykelvagn. Som är ombonad, rymlig och bekväm för barnen samtidigt som den är lätt att hantera för och av den vuxna. En vagn man kan lita på i alla lägen!

Exit mobile version